Update articol:

Cursa înarmării nucleare – SUA se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) – vezi reacţia României

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) asupra armelor nucleare cu rază intermediară, a fost semnat în 1987 de liderul sovietic de la acea vreme Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan. Tratatul a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km şi a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Actualizare

Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă “riscuri semnificative” pentru securitatea euroatlantică, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pe Twitter, adăugând că România susţine poziţia NATO şi SUA pe acest subiect. 
“Suntem alături de SUA şi de poziţia comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autorităţile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă şi verificabilă în condiţiile tratatului, în următoarele şase luni”, precizează MAE român.

 

……………..

Statele Unite ale Americii au anunţat, astăzi, că se retrag din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, acuzând-o că a încălcat acest acord, scrie presa internaţională.

“De prea mult timp, Rusia a încălcat fără nicio îndoială tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), dezvoltând în mod ascuns și organizând un sistem de rachete interzis, care reprezintă o amenințare directă pentru aliații și trupele noastre din străinătate. De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care “se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document”, a spus  preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-president-regarding-intermediate-range-nuclear-forces-inf-treaty/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=wh

Acesta a dat asigurări că SUA vor lucra împreună cu membrii NATO şi cu alţi aliaţi pentru a împiedica Rusia să obţină avantaje militare în urma încălcării tratatului INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 între Washington şi Moscova). 

“Vom merge mai departe cu dezvoltarea propriilor noastre opţiuni de răspuns militar şi vom coopera cu NATO şi alţi aliaţi şi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină vreun avantaj militar de pe urma acestui comportament ilicit”, se arată în declaraţia Casei Albe. “Aliaţii noştri din NATO ne susţin pe deplin pentru că înţeleg pericolul reprezentat de încălcarea (INF) de către Rusia şi riscurile pe care le creează ignorarea încălcării tratatului în ce priveşte controlul armelor”, menţionează textul.

Într-o declaraţie difuzată vineri, NATO a dat asigurări că Alianţa “sprijină pe deplin demersul” SUA, precizând că, “dacă nu îşi onorează obligaţiile din cadrul INF (…) pentru a reveni la respectarea sa totală şi verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în şase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului”. “Vom continua să aspirăm la o relaţie constructivă cu Rusia, în măsura în care acţiunile acesteia o vor permite”, insistă NATO în comunicatul său.

Astăzi, preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a întîlnit cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate pentru a discuta despre intenția SUA de a se retrage din Tratatul INF. Acum două zile, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va urmări reacția Europei la demararea în SUA a fabricării unor noi focoase nucleare, reamintind că dezvoltarea unor asemenea arme sporește riscul declanșării unui conflict nuclear.

 

Şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, a dat asigurări, astăzi, într-o conferinţă de presă că Washingtonul este în continuare gata să discute cu Moscova “subiectul dezarmării”, dar a explicat la rândul său că Rusia trebuie să se supună în termen de şase luni prevederilor INF. “În caz contrar acesta va lua sfârşit”, a spus Pompeo la Washington.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.

Statele Unite ale Americii au anunţat că se retrag de sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, precizând că vor “notifica oficial Moscova şi alte părţi din tratat” în ce priveşte această retragere, care va intra în vigoare peste şase luni, perioadă în care aşteaptă ca Rusia să revină “în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă”.

*Reacţia României 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la finalul reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), că statele membre ale UE sunt interesate ca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare, potrivit Agerpres.

“Uniunea Europeană şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi ca acest tratat să funcţioneze pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare. Dar aspectul cheie aici este respectarea deplină a părţilor la tratat a dispoziţiilor tratatului. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor tratatului INF. Deci, noi, ţările europene, vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi ne dorim ca părţile la tratat să îşi respecte pe deplin angajamentele asumate”, a arătat ministrul român, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinută alături de Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

 

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022