Update articol:

Vladimir Putin: Rusia va fi obligată să aibă ca ţintă țările europene care vor găzdui rachete nucleare americane

Sursa foto: http://en.kremlin.ru Sursa foto: http://en.kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia va fi obligată să aibă ca ţintă țările europene care au acceptat să găzduiască rachete nucleare americane, în urma deciziei lui Trump de a retrage Washingtonul din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat de SUA şi Rusia în epoca Războiului Rece.

Putin şi Trump sunt așteptați să aibă discuții despre acest subiect la Paris, pe 11 noiembrie.

Rusia a numit periculoasă decizia lui Trump de a renunța la tratatul INF semnat în 1987, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km. La rândul său, Donald Trump a acuzat Rusia de încălcarea tratatului, acuzaţii respinse de Moscova.

Trump ameninţă Rusia şi China cu dezvoltarea arsenalului nuclear al SUA

Consilierul american pentru securitatea națională, John Bolton, l-a anunţat, marţi, pe Vladimir Putin că Washingtonul va continua planurile de a renunța la pact, în ciuda obiecțiilor din partea Rusiei și a unor țări europene.

Putin a declarat miercuri presei că Rusia va trebui să răspundă şi o va face repede dacă Statele Unite vor renunța la tratat: “Dacă Statele Unite se retrag din tratatul INF, întrebarea principală este ce vor face cu aceste rachete (rază intermediară) care vor apărea din nou. Dacă le vor livra în Europa, răspunsul nostru natural este că trebuie să ne ocupăm de acest lucru, iar țările europene care acceptă să le găzduiască, dacă lucrurile merg atât de departe, trebuie să înțeleagă că își pun propriul teritoriu în pericol“.

Vladimir Putin a spus că nu înţelge de ce era necesar ca SUA să pună Europa într-un astfel de pericol, spunând că este o situație pe care Rusia a vrut să o evite. “Ce ne îngrijorează este că tratatul ABM asupra rachetelor antibalistice a fost anulat (în 2001), în prezent sunt discuţii legate de Tratatul INF, iar sorta tratatului START (privind reducerea armelor strategice) nu este clară”, a explicat Vladimir Putin în conferinţa de presă organizată în comun cu premierul italian Giuseppe Conte.
O retragere a Statelor Unite din tratatele de dezarmare  va duce “la o cursă a înarmării” şi la o situaţie “extrem de periculoasă”, a mai spus preşedintele Rusiei.

Un înalt oficial al NATO a acuzat miercuri Rusia că a încălcat tratatul, dar a declarat că nu crede că amenințarea rusă va duce la lansarea de noi rachete americane în Europa. Rusia are opțiunea de a lansa rachete cu rază medie de acțiune în zona din Kaliningrad din Marea Baltică.

 

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA