Update articol:
Sondajul si Indicatorul de Incredere Macroeconomica realizat de Asociatia CFA Romania, septembrie 2020

Cursul euro – la 5 lei, peste un an, estimează analiștii CFA

cursul euro 5 lei
Indicatorul de Incredere Macroeconomica a crescut in luna septembrie 2020

Cursul euro ar putea ajunge la 5 lei, peste 12 luni, estimează analiștii CFA, în sondajul pe luna septembrie.

“In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 96% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), neexistand nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este practic 5 lei pentru un euro (4,9996) (in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8700 si 5,2500)”, se arata in raportul CFA.

In luna septembrie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 1,0 puncte pana la valoarea de 34,3 puncte, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 13,2 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de conditii curente a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 10,5 puncte, pana la valoarea de 33,0 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 32,3 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut in luna august cu 3,8 puncte pana la valoarea de 35,0 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 3,7 puncte).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (octobrie 2021/octombrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,87%.

Este de remarcat ca 64% anticipeaza majorarea primei de risc (masurata prin CD) a Romaniei in urmatoarele 12 luni.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2020 releva:

  • Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (52%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul III al anului 2021;
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,9%;
  • Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,5%;
  • Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 6,0%.
  • Adoptarea modalitatii de munca remote are un caracter permanent (considera 56% dintre participantii la sondaj).
  • Impactul utilizarii extensive a muncii remote asupra inchirierii de spatiu de tip « office » va fi de lunga durata (cativa ani), considerea 52% dintre participanti sau chiar permanent (considera 40% dintre participantii la sondaj).
  • Utilizarea extensiva a muncii remote are un impact de crestere a cererii de proprietati rezidentiale (considera 52% dintre participantii la sondaj).

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL