Update articol:

Daily Mail: Hunter Biden a fost angajat de Gabriel Popoviciu, ca parte a unei campanii de influență pentru a convinge procurorii anticorupție să încheie un acord sau să renunțe la caz

Hunter Biden Captura email - Sursa: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9646127/Hunter-Biden-hired-Romanian-tycoon-help-overturn-bribery-conviction.html

Hunter Biden, fiul actualului preşedinte  american Joe Biden,  și un fost director FBI, Louis Freeh, au fost angajați de un magnat român, condamnat ulterior pentru luare de mită – și l-au reprezentat în cadrul întâlnirilor cu oficiali de top din SUA – potrivit e-mailurilor din laptopul lui Hunter, citate de Daily Mail.

Magnatul imobiliar român Gabriel Popoviciu a fost condamnat în România în 2016 pentru mituirea unui oficial al Universității de Agronomie cu scopul de a cumpăra un teren de 550 de acri de teren deținut de stat, la un preț drastic redus, mai scrie Daily Mail.

Popoviciu l-a angajat pe Hunter la începutul acelui an ca parte a unei campanii de influență pentru a convinge procurorii anticorupție să încheie un acord sau să renunțe la caz, mai scrie Daily Mail. Angajarea a fost dezvăluită în 2019.

Potrivit Daily Mail, e-mailurile de pe laptopul abandonat al lui Hunter arată modul în care fiul lui Joe Biden și colegii săi își valorificau legăturile cu guvernul SUA și au planificat o campanie de propagandă pentru magnatul român. Aranjamentul ridică mai multe întrebări cu privire la afacerile lui Hunter Biden, care îl puteau compromite pe tatăl său- pe atunci vicepreședintele SUA, susţine Daily Mail.

Conform Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA), oricine pledează pentru entități străine în fața oficialilor guvernamentali americani sau care acționează ca publicist pentru o entitate străină din SUA, trebuie să se înscrie la un registru public al Departamentului Justiției. Cu toate acestea, există o excepție pentru avocații care reprezintă un client într-o cauză judecătorească străină, care nu sunt obligați să se înregistreze în baza FARA.

Potrivit e-mailurilor, colegii lui Hunter, parteneri ai firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, Christopher Boies și Michael Gottlieb, au căutat să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA în România, după ce au discutat între ei dacă vor interveni în cazul Popoviciu.

Hunter l-a adus pe Louis Freeh, fostul director al FBI, prietenul său de familie, pentru a-și folosi contactele în avantajul lui Popoviciu. Hunter și colegii săi au discutat, de asemenea, despre o campanie media, inclusiv în publicația majoră din SUA, Wall Street Journal, pentru a-și sprijini clientul care a fost ulterior găsit vinovat.

Niciunul dintre ei nu a fost obligat să se înregistreze pentru această lucrare în temeiul FARA, din cauza diferitelor excepţii, inclusiv a celor pentru avocații inculpaților străini.

Popoviciu a fost menționat pentru prima dată în e-mailurile lui Hunter în septembrie 2015. La acea vreme, Hunter lucra la firma de avocatură Boies Schiller Flexner. Partenerul Chris Boies i-a scris lui Hunter și partenerului său de afaceri Devon Archer cu subiectul „Popoviciu”: „Să discutăm când este convenabil… Unul dintre partenerii mei este cel mai bun prieten cu nou-numitul ambasador în România”.

Magnatul Popoviciu nu a mai apărut în căsuța de e-mail a lui Hunter decât în ​​mai 2016, când era la un pas de condamnare.

Hunter și colegii săi au intrat în acțiune, avocatul de atunci al lui Boies Schiller, Michael Gottlieb, cerând chiar și ajutorul ambasadorului american de atunci în România, Hans Klemm, ca un efort de ultimă oră pentru a opri condamnarea de corupție, scrie Daily Mail.

„L-am contactat pe Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii români anticorupție]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016.

„Ar trebui să punem la punct o pledoarie convingătoare cu toate defectele de procedură și de fond din rechizitoriu/dosarul împotriva lui Gabs (n.r. Gabi) și, de asemenea, ar trebui să creionăm începutul a ceea ce ar fi o strategie de presă. Și ar trebui să vedem marile nume pe care să le aducem în discuţie”.

O sursă legală implicată în discuții a declarat pentru DailyMail.com că nu s-a trecut niciodată la acțiunea planificată. „Toate ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui pachet și a unui plan de presă, nu au fost niciodată puse în aplicare sau executate”, a spus sursa, care era membru al echipei juridice a lui Popoviciu.

„Toate acestea erau discutate ca parte a unei strategii potențiale, care depindea în totalitate de programarea unei întâlniri cu guvernul român despre caz. Dar acea întâlnire nu a fost niciodată programată și nu s-a întâmplat niciodată, deoarece guvernul român a refuzat”, conform Daily Mail.

Gottlieb s-a plâns colegilor săi de un articol Politico în care lăuda procurorii români pentru reprimarea corupției. „Este posibil ca acest tip de articol să facă din eforturile noastre cu USEMB [ambasada SUA] o bătălie ascendentă și mă aștept ca HK [Klemm] să aibă puțin interes să ia orice fel de poziție publică”, a scris Gottlieb.

Hunter a sugerat că va cere ajutorul prietenului familiei Biden și fostului director al FBI, Louis Freeh. “De acord Michael. Este momentul să începem să adunăm o echipă de profil care să poată vorbi despre nedreptatea acestui caz”, a scris Hunter. „Pe cine avem la firma care poate vorbi cu autoritate despre anticorupție. Mike, aveam de gând să-l contactez pe judecătorul Freeh și, dacă te poți gândi la alții de acest nivel, cred că este momentul să vezi dacă sunt dispuși să te ajute. Ambasadorul Gittenstein a menționat nume precum fostul avocat american Patrick Fitzgerald”.

În săptămâna următoare, Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter spunând că a vorbit cu ambasadorul SUA – dar a fost reticent în a-și descrie conversația într-un e-mail.

„Hans m-a sunat pentru a discuta despre evoluţia cazului, dar nu se poate înţelege cel mai bine prin telefon. (…) Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii “, a scris el.

Într-un e-mail din 24 martie 2016 intitulat „Re Meet with H. Klemm”, Hunter i-a scris lui Gottlieb: „Unde ne întâlnim?”

O sursă implicată a declarat pentru DailyMail.com că Hunter s-a alăturat lui Gottlieb și ambasadorului SUA la cel puțin o întâlnire.

Sursa echipei juridice a lui Popoviciu a declarat pentru DailyMail.com că „în niciun moment nu am cerut ambasadorului SUA (sau altcuiva de la ambasadă) să facă vreo declarație despre caz sau să intervină în vreun fel”. Avocatul a spus că echipa americană a explicat reprezentanților străini ai lui Popoviciu „realitatea că Ambasada SUA și Ambasadorul SUA nu vor interveni în fața Guvernului României cu privire la urmărirea penală anticorupție”.

„Echipa juridică a fost întotdeauna atentă la limitarea oricărei „ cereri ” adresate Ambasadei SUA pentru a face o prezentare oficialilor guvernamentali români relevanți sau pentru a oferi sfaturi despre legislația sau protocolul românesc”, a spus avocatul.

Boies Schiller Flexner a refuzat să comenteze. Gottlieb, care de atunci a părăsit firma, a refuzat de asemenea să comenteze.

Apropierile de diplomații americani nu au reușit în cele din urmă să împiedice condamnarea lui Popoviciu. Însă, pe 18 iunie, Hunter i-a trimis un e-mail lui Freeh pentru ajutor, spunând că a este „foarte apropiat de client”, susținând că magnatul „este tratat foarte prost de către un sistem de justiție român suspect”.

Etalându-și legăturile internaționale, Freeh i-a scris lui Hunter pe 21 iunie: „Îl voi vedea pe bunul meu prieten, Ron Noble [fostul secretar general al organizației internaționale de poliție Interpol], la NY, joi, și cel mai probabil o cunoaşte pe şefa DNA, procurorul șef, Laura Codruta Kovesi. Lasă-mă să vorbesc cu el și să văd care sunt posibilitățile de a mă întâlni cu ea și de a iniția un dialog care să remedieze situația. Vreau să mă asigur că pot adăuga ceva valoare acestei ecuații înainte de a continua”.

Freeh a început apoi să abordeze oficialii guvernului SUA cu privire la caz. El i-a trimis lui Hunter un e-mail pe 8 iulie că a vorbit cu șeful diviziei penale a FBI despre caz.

În ciuda influenței planificate extinse și a campaniei media, încercările lui Hunter și ale colegilor săi au eșuat. Pe 23 iunie 2016 Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Dar când polițiștii s-au prezentat la casa sa din România, au descoperit că mogulul imobiliar fugise. Ulterior a fost arestat la Londra în august 2017.

Într-un comunicat de presă în urma sentinței, Freeh a susținut că verdictul „nu a fost susținut nici de fapte, nici de lege” și că există „numeroase deficiențe de fapt și de drept în cazul împotriva domnului Popoviciu”.

Într-o întorsătură bizară, fostul director FBI a apelat la ajutorul avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani – care îl criticase pe Hunter pentru relațiile sale cu presupușii corupți din estul Europei.

Giuliani i-a scris o scrisoare președintelui român Klaus Iohannis criticând urmăririle anticorupție și solicitând o amnistie pentru recenții condamnați – inclusiv Popoviciu. Agenții federali au percheziţionat locuința și biroul din New York al lui Giuliani în aprilie, confiscându-i aparatele electronice, ca parte a investigației dacă fostul primar a încălcat regulile FARA făcând lobby cu administrația Trump în 2019 în numele oficialilor și oligarhilor ucraineni.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu