Update articol:
Forumul Energiei 2023

Dana Daraban, ACUE: „Furnizorii de energie nu și-au recuperat nici acum sumele de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată” – video

  • „Schema unică de plafonare a preţurilor la energie a mutat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor”

  • „Pentru activitatea de distribuție, este esențial modul în care se va intra în noua etapă de reglementare”

  • „Achiziția de energie pentru consumul propriu tehnologic poate fi gândită într-un mod mai eficient ”

România a aplicat o schemă unică de plafonare a preţurilor la energie, care a deplasat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor care nu și-au recuperat nici acum sume datorate de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată, a declarat Dana Dărăban, directorul executiv ACUE, la Forumul Energiei 2023, organizat de Financial Intelligence.

 

Furnizorii de energie s-au confruntat cu riscuri semnificative de lichiditate, pe lângă schimbările de reglementare și provocările mari în gestionarea riscurilor de volume și preț. Prețurile energiei electrice de pe piața angro au crescut cu 532% între ianuarie 2021 și august 2022 (Power Barometer 2022), iar prețul futures de referință pe gaze naturale (TTF olandez) a ajuns la sfârșitul lunii august 2022 la 339 EUR/MWh, de 18 ori nivelul observat la începutul lui 2021. Furnizorii au fost cei mai expuși volatilităţii preţurilor de pe piaţa angro, iar capacitatea de a procura lichiditate suplimentară a fost redusă sever sau, în unele cazuri, epuizată.

Dana Dărăban a spus: “Am trecut o parte din greul de iarna trecută, dar mediul rămâne în continuare impredictibil și este nevoie de soluții care să nu ne mai pună în situația de a fi luați prin surprindere dacă iarna viitoare nu va fi la fel ca cea din 2022. Consumatorul român a fost protejat în timpul crizei energetice de schemele de plafonare și asta e cel mai important. Statistica furnizorilor arată că în medie, aproape 4,5 milioane de consumatori casnici au consumat pe medie 50 kWh/lună și au plătit, în medie, facturi de 35 de lei, iar alte 3 milioane de clienți, cu un consum mediu lunar de 150 kWh, au plătit în medie 120 de lei/lună, probabil dintre cele mai bune prețuri la nivelul întregii Europe, în contextul în care aproximativ 50% din factura de energie electrică este costul furnizorului cu achiziţia energiei”.

Vezi de la 1.45.00: 

Dana Dărăban a spus că România a aplicat însă o schemă unică de plafonare, care a deplasat costul inițial al crizei energetice în bugetele furnizorilor: “Aceștia nu și-au recuperat nici acum sume datorate de la finalul lui 2022, deși în lege se prevăd 45 de zile pentru plată. Pentru a continua activitatea, furnizorii s-au îndatorat la bănci, proces care crește, de fapt, costul schemei de plafonare. Este important ca textul legii să fie valabil pentru toți, inclusiv pentru autoritățile care au elaborat aceste legi și care s-au angajat să returneze sumele împrumutate, practic, de la furnizori”.

Directorul Executiv al ACUE a mai subliniat: “În momentul de față, schema pe partea furnizare creează o mare problemă. Furnizorii s-au îndatorat, crește indirect costul acestei scheme, iar costurile de împrumut din sistemul bancar nu sunt cele mai mici din Europa. Toate aceste costuri la un moment dat trebuie recuperate, pentru că trăim într-o economie de piață, iar furnizarea nu este un ONG, companiile trebuie să facă un anumit profit – în momentul de față costul de furnizare este reglementat iar în perioada liberalizării, costul de furnizare ajunge la maxim 5% din total factură.

La întrebarea “Trebuie sau nu trebuie să ieșim din schema de plafonare?”, Dana Dărăban a menționat impredictibilitatea pieței: “Eu nu cred că știe cineva cum va fi iarna viitoare, pentru că există încă foarte multe variabile, motiv pentru care cred că, pentru consumatori, din dorința de a-i proteja și de a evita toată nebunia de anul trecut, trebuie să existe o anumită siguranță.“

În contextul discuțiilor de la nivel guvernamental, în ceea ce privește valoarea maximă de 1300 lei/MWh a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică, Dana Dărăban a spus: „Înainte să ne aventurăm în calcule și reduceri de plafoane, eu aș propune o schemă flexibilă care să reflecte potențiala dinamică a pieței și aș da ca exemplu discuțiile legate de valoarea plafonului maxim de decontare de 1300 de lei/MWh. Cam toate costurile pe care le avem acum în factură sunt reglementate. Platformele în care se încarcă informațiile către ANRE pentru calculul valorii pe care furnizorul o cere la decontare sunt foarte specifice, adică nu poți să pui mai mult de 1300 lei. Poate ar fi util să avem o formulă la prețul de decontare ca să reducem acest potențial hazard pe care îl văd unii, să avem o formulă transparentă de stabilire a prețului maxim de decontare exact cum era pe vremea prețului reglementat, care reflectă corect evoluția pieței”.

Pentru activitatea de distribuție, este esențial modul în care se va intra în noua etapă de reglementare astfel încât dezvoltările vitale pentru tranziția energetică să se poată realiza echilibrat și cu impact cât mai redus în tarife.

De asemenea, achiziția de energie pentru consumul propriu tehnologic poate fi gândită într-un mod mai stimulativ, astfel încât aceste costuri să fie predictibile și să nu greveze asupra costurilor operaționale. Nu neapărat viteza în reglementare va fi acum relevantă cât capacitatea acesteia de a acoperi nevoile reale ale pieței.

Dana Dărăban îşi doreşte un dialog eficient cu autoritățile, acesta fiind singurul mod fezabil de creionare a unei strategii care să ajute România să își valorifice atuurile pe care le are în energie, să treacă de la potențial la realitatea curentă.