Update articol:

Daniel Apostol, despre intrarea City Insurance în administrarea FGA: Decizia ASF – un semnal ferm că dorim ca societatea să intre în legalitate

Fondul de Garantare a Asiguraților preia conducerea City Insurance, pentru patru luni. Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.

Contactat de noi telefonic, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF,  ne-a făcut câteva precizări pe care le publicăm mai jos.

Ce trebuie să facă societatea sancționată?

Răspunsul este simplu: să intre în legalitate, să se conformeze strict la prevederile legale și la cadrul de reglementare ce-i permite să ofere produse de asigurare consumatorilor români. Societatea trebuie să transmită la A.S.F. spre aprobare un plan de finanţare și de redresare cu măsuri care să ducă la restabilirea nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă deopotrivă cerința de capital minim (MCR) și cerinţa de capital de solvabilitate (SCR).

Ce semnificație are decizia luată de Consiliul ASF?

Decizia este un semnal ferm că dorim ca societatea să intre în legalitate, în interesul publicului consumator și al întregii piețe a asigurărilor. Societatea va intra pentru o perioadă determinată de timp sub administrarea specială a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), pentru aducerea companiei în cadrul firesc de funcționare în care să facă dovada că dispune de cerințele minime de capital, că își poate achita obligațiile asumate, adică plata daunelor.

Ce ați făcut până acum? De ce s-a luat decizia acum?

De când a început actualul mandat de conducere a Autorității de Supraveghere Financiară și în toată această perioadă, am revăzut și adaptat procedurile de supraveghere și am întețit acțiunile de control. Dacă vă uitați la deciziile luate de Consiliul ASF în ultimele luni din 2020 veți vedea că am impus, acolo unde a fost cazul, sancțiuni fără precedent și măsuri menite să corecteze abaterile constatate. Continuăm și anul acesta să aplicăm o politică de toleranță zero față de încălcarea legilor care guvernează activitatea piețelor financiare non-bancare.

Care e principala preocupare a actualei conduceri?

Autoritatea de Supraveghere Financiară asigură stabilitatea și dezvoltarea piețelor financiare non-bancare, care însumează aproape 14% din PIB și au un impact asupra a peste 10 milioane de cetățeni. ASF trebuie să fie o autoritate de elită a statului român. Principala preocupare a actualei conduceri este cum să reușim să eliminăm disfuncționalitățile din piețe și să oferim cetățenilor servicii sigure, stabile, credibile și profesionist. Pentru a reuși acest lucru Autoritatea va “tăia în carne vie”: va lua orice măsură necesară, oricât de dură va părea ea, pentru a impune respectarea legii și pentru corectarea comportamentelor incorecte din piețele supravegheate.

Ce faceți pentru recâștigarea încrederii publicului larg?

Interesul publicului larg este să aibă la dispoziție servicii profesioniste, fără complicații și riscuri financiare, fără neplăceri cauzate cetățenilor.
Redarea încrederii publicului larg în Autoritatea de Supraveghere Financiară are la bază acțiuni concrete, eficiente, tranșante și transparente care să contribuie la asigurarea stabilității piețelor financiare nebancare, la eliminarea dezechilibrelor existente, la îndepărtarea difuncțiunilor și a elementelor controversate, la îndepărtarea cauzelor care stau la originea celor mai multe nemulțumiri ale consumatorilor și beneficiarilor de servicii financiare din aceste piețe.

Aşa cum în repetate rânduri a spus preşedintele ASF, domnul Nicu Marcu, vă asigurăm că tot ce facem astăzi facem din bună-credință și în interesul publicului larg, al consumatorilor de produse financiare nebancare și deopotrivă în interesul asigurării unei stabilități fiecărei piețe supravegheate.

Dorim ca fiecare companie din piață să se dezvolte și să realizeze profit oferind consumatorilor produse și servicii cu bună credință și în deplină respectare a legilor și a cadrului de reglementare.

A sosit momentul să punem consumatorul în centrul preocupărilor noastre. Și cerem societăților de asigurare un singur lucru: să respecte ad literam legea. Atât.

 

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (16/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (16/08/2022)

Raport lunar (Factsheet) iulie 2022

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (16/08/2022)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (16/08/2022)

Raport semestrial S1 2022