Update articol:
Forumul România Digitală

Daniel Apostol: ASF a inițiat un program pilot pentru utilizarea tehnologiilor blockchain, mai ales în activitatea de supraveghere – video

ASF a inițiat un program pilot pentru utilizarea tehnologiilor blockchain, mai ales în vederea utilizării acestor tehnologii în activitatea de supraveghere, a declarat Daniel Apostol, Director al Direcției Comunicare și Educație Financiară din cadrul  Autorității de Supraveghere Financiară, la Forumul România Digitală.

 

Acesta a explicat: “ASF trebuie să la stabilitatea piețelor financiare pe care le supraveghează și care au un rol major în funcționarea economiei, a societății, în dezvoltarea ei. Așa că ASF trebuie să aibă o supraveghere permanentă, corectă, în timp real, a acestor piețe, pentru că e mai bine să supraveghezi atent și să previi decât să ajungi să constați o boală și să aplici un tratament sau o intervenție chirurgicală.

ASF lucrează acum la implementarea cu tehnologie blockchain a unei platforme, a unui sistem de supraveghere care să eficientizeze foarte mult relația dintre noi și piețe, să putem vedea în timp real ce se întâmplă în piață, astfel încât să putem să sesizăm nevoia unei eventuale corecții care să aibă ca scop păstrarea stabilității și a bunei funcționări a piețelor respective”.

Potrivit lui Daniel Apostol, sunt extrem de importante implementarea acestei tehnologii și adoptarea acestui sistem digital în supraveghere: “Totul pleacă de la buna și corecta înțelegere a regulilor jocurilor, adică a cadrului de reglementare și a legislației, respectarea acestora și conformarea în ideea dezvoltării pieței și a stabilității. Nu avem alt interes decât să vedem că piețele se dezvoltă, că respectă legislația și că sunt corect și eficient supravegheate”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca misiune strategică, în actualul mandat al președintelui Nicu Marcu, transformarea digitală. Președintele ASF consideră că educarea digitală are un rol uriaș în transformarea digitală.

Daniel Apostol a explicat: “Transformarea digitală trebuie privită ca un proces în plină desfășurare la nivelul societății, iar România trebuie să găsească o altă dimensiune a sa, atât din perspectiva autorităților publice, a  statului, cât și din perspectiva economiei reale, a economiei private, a societății civile și a tuturor actorilor implicați în societate.

Cu doi ani înainte de pandemie, la Forumul de la Davos fusese lansată sintagma „A patra revoluție industrială” care făcea referire la digitalizare, la utilizarea la scară largă a inteligenței artificiale, la o regândire a infrastructurilor de tehnologia informației la nivelul economiei globale, la nivelul industriilor și serviciilor. Dar a venit pandemia și, după ce în cei doi ani de dinainte sintagma “digitalizare” a dat doar titluri elegante în presa de specialitate, iată că în pandemiei am recâștigat-o în viața de zi cu zi.

Măsurile impuse pentru combaterea pandemiei Covid-19 (distanțare, izolare, work-from-home sau work-online) ne-au forțat să facem ceva ce ar fi trebuit să facem oricum: să utilizăm mai intens câștigul propriilor noastre cuceriri științifice și tehnologice, să scurtăm timpii alocați, să eficientizăm procese.

Din punctul acesta de vedere, pentru ASF pandemia a fost o foarte bună zonă de antrenament. Vă dau un simplu exemplu: Direcția de comunicare a ASF are ca misiune strategică să contribuie la educația financiară la nivelul populației largi, de la copiii de ciclu preșcolar, până la cadre universitare care la rândul lor contribuie la livrarea unor informații în zona educației financiare. Ne-a antrenat această perioadă pentru că ne-am dus forțat în zona online, în digital, ceea ce a produs un câștig. Sigur că există frustrarea provocată de absența întâlnirilor fizice, dar în digital, efectul pozitiv a fost faptul că am atins un număr extrem de mare de oameni doritori, din întregul spectru al publicului țintă. Am livrat zeci de mii de cursuri prin intermediul platformelor digitale, având un foarte bun feedback de la cei pe care i-am vizat și care a fost beneficiarii cursurilor. Reamintesc că întregul pachet de servicii de educație financiară este gratuit și menit să contribuie la sporirea abilităților fiecărui cetățean în interacțiunea cu lumea financiară”.

Daniel Apostol a mai reamintit: “ASF a creat un portal de autorizare pe care l-am adus în atenția și în folosința tuturor stakeholderilor care interacționează cu Autoritatea care supraveghează trei piețe de dimensiuni semnificative. Portalul salvează mult timp solicitantului de autorizare, dar ne salvează și pe noi – nu se mai consumă mult timp și nu mai traversăm un proces extrem de birocratic în autorizare. Solicitanul intră pe site și găsește acolo toată legislația, tot cadrul legal și de reglementare, plus întreaga listă a tuturor documentelor pe care trebuie să le completeze și să le supună atenției în vederea solicitării autorizării și tot acolo, în variantă digitală, le și încarcă”.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022