Update articol:
FORUMUL ENERGIEI ONLINE

Daniel Apostol, FPPG: Modificarea legii offshore, necesară pentru a debloca proiectul de investiții în zăcămintele de gaze naturale de la Marea Neagră, ceea ce ar ajuta la relansarea economiei (Video)

„Prețurile de referință pentru gas release program sunt legate de cotația de la CEGH, fără prea mare legătură cu ce se întâmplă în piața românească, ceea ce defavorizează producătorii de o manieră ieșită din comun”

Trebuie să fim atenți ce politici construim astăzi, astfel încât sectorul energetic să reușească o continuitate de substanță pentru economia românească și, mai ales, să contribuie eficient la relansarea economică, după această criză pe care o traversăm, a spus Daniel APOSTOL, Director de relații externe al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), la a doua ediție a Forumului Energiei Online organizat de Financial Intelligence, pe 10 iunie 2020.

Daniel Apostol a atras atenția asupra unor luări de poziție ale FPPG (Document de pozitie FPPG), discutate cu autoritățile și actorii implicați.

Industria de petrol și gaze cunoaște cea mai dificilă perioadă din ultima sută de ani, potrivit lui Daniel Apostol.

Între măsurile specifice imediate cerute autorităților, în vederea susținerii industriei de petrol și gaze, se numără modificarea urgentă a Codului Muncii, astfel încât flexibilitatea muncii să poată elimina unele presiuni din piața forței de muncă, care s-au accentuat sub pandemie, liberalizarea pieței de gaze și eliminarea supraimpozitării, modificarea legii energiei, digitalizarea industriei de petrol și gaze.

“Am fost fortați să trecem rapid la digitalizare, dar în același timp, industria de petrol și gaze nu poate să treacă în cloud, să investească așa cum își dorește în digitalizare, din cauza unor texte de lege anacronice pentru mileniul trei”, a spus Apostol, adăugând: „ANRM și Cancelaria premierului cunosc situația, pentru că am avut multe întâlniri acolo, iar răspunsul pe care îl primim este, în continuare, „analizam”. De prea multe analize, s-ar putea ca pacientul să moară la un moment dat.”

Pe termen mediu și lung, modificarea legii offshore este necesară pentru a debloca proiectul de investiții în zăcămintele de gaze naturale de la Marea Neagră, pentru a ajuta astfel relansarea economiei, pentru a face ca aceste resurse să participe la dezvoltarea economiei românești, acum, cât gazele naturale mai pot fi considerate o resursă economică importantă.”

FPPG mai cere deblocarea proiectelor din fonduri europene, dar si modificarea prețului de referință: “Gas release program (prin care cei doi producători români de gaze vor fi obligați să vândă pe piață la licitație, la preț de pornire impus prin lege, o parte din producția lor) este o chestiune extrem de fierbinte, pentru că urmează să fie pusă în aplicare.

Am avut discuții în contraditctoriu cu reprezentanții ANRE. Referința, pentru următoarele luni, este raportată la prețul de la CEGH (prețurile de pornire sunt legate de cotația prețului gazului de la Central European Gas Hub), fără prea mare legătură cu ce se întâmplă în piața românească. Producătorii sunt defavorizați, într-o manieră ieșită din comun. Mă întreb dacă liberalizarea este făcută doar de ochii lumii sau este făcută ca să aibă un sens final pentru încurajarea consumatorului să aibă încredere într-o piață liberă.”

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Publicată de Financial Intelligence pe Miercuri, 10 iunie 2020

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie