Update articol:

Oficial de top din SUA: „Din ce în ce mai multe dovezi” arată că noul coronavirus a fost “scurs” dintr-un laborator chinez

Cea mai „credibilă” teorie despre originea COVID-19 este că a “scăpat” dintr-un laborator chinez, potrivit consilierului american pentru securitate națională Matthew Pottinger, care a făcut comentariul în timpul unei întâlniri pe Zoom cu oficialii britanici.

“Există un număr tot mai mare de dovezi că laboratorul este probabil cea mai credibilă sursă a virusului”, a spus Pottinger, referindu-se la Institutul de Virologie din Wuhan, potrivit Daily Mail, care notează că „și liderii chinezi recunosc în mod deschis că ştirile potrivit cărora virusul originar din piață din Wuhan sunt false”.

Pottinger a spus că cele mai recente informații indică faptul că virusul a scăpat de la Institutul de Virologie Wuhan, la 18 km de piața umedă.

Mike Pompeo: ”Există probe imense” că noul coronavirus provine din laboratorul de la Wuhan

 

Pottinger a fost unul dintre primii oficiali americani care a dat un semnal de alarmă la Casa Albă cu privire la originile virusului, în ianuarie 2020, când a suspectat inițial că focarul provine dintr-un laborator chinez – după care Pottinger a ordonat agențiilor de informații americane să caute dovezi.

El a criticat, de asemenea, ancheta Organizației Mondiale a Sănătății, calificând-o ca fiind o escrocherie – spunând că „parlamentarii din întreaga lume au un rol moral de jucat în expunerea anchetei OMS ca exercițiul Potemkin”, referindu-se la satele de fațadă create în Crimeea secolului al XVIII-lea pentru a-i convinge pe vizitatorii ruși că regiunea se descurcă bine.

Iain Duncan Smith, fostul lider al partidului conservator care a participat la reuniune, a declarat că afirmaţiile lui Pottinger au reprezentat o „întărire” a poziției SUA cu privire la teoria conform căreia virusul provine dintr-o scurgere din laborator, pe fondul informaţiilor că americanii vorbesc cu un denunțător de la institutul Wuhan.

„Mi s-a spus că, în acest moment, în SUA este un fost om de știință de la laboratorul din Wuhan”, a spus el, adăugând: “Asta am auzit acum câteva săptămâni”.

El a adăugat că refuzul Beijingului de a permite jurnaliștilor să viziteze laboratorul respectiv nu a făcut decât să sporească suspiciunea că acesta este „punctul zero” pentru pandemie. „Adevărul este că există oameni care au fost în acele laboratoare şi  care susțin că aceasta este realitatea”, a spus el.

„Nu știm ce au făcut în acel laborator. Este posibil să se fi jucat cu coronavirusuri de lilieci și să fi făcut o greșeală. Am vorbit cu diverse persoane care cred că așa este”, a spus Duncan Smith pentru Daily Mail.

Sam Armstrong, director de comunicare la grupul de reflecție pentru politica externă a Societății Henry Jackson, a declarat: „Cu un oficial atât de înalt și respectat care vorbește în sprijinul acestei afirmații, a venit timpul ca guvernul britanic să caute atât răspunsuri cât și compensații Covid19″.

Serviciile de informaţii americane: Noul coronavirus nu a fost creat de om şi nici nu a fost modificat genetic

 

Pottinger, care vorbește mandarin fluent, a lucrat anterior ca jurnalist pentru Reuters și The Wall Street Journal, inclusiv șapte ani ca jurnalist corespondent în China. În 2005, a devenit ofiţer american de informații militare înainte de a fi rugat să se alăture Consiliului de Securitate Națională al SUA în 2017, devenind director pentru Asia înainte de a-și asuma rolul actual. Fratele său mai mare, Paul, este virolog la Universitatea din Washington.

Președintele Trump a acuzat anul trecut OMS că este o „marionetă a Chinei” și i-a retras finanțarea.

Vizita la Wuhan a echipei OMS care investighează sursa COVID este deja înconjurată de controverse după ce a publicat termenii de referință, dezvăluind că nu va investiga institutul Wuhan – singurul laborator din China cu cea mai înaltă clasificare internațională de biosecuritate – ca posibilă sursă de Covid-19.

Directoarea laboratorului din Wuhan neagă orice responsabilitate: “Avem trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul care produce COVID-19”

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/06/2021)

Document informare - alocare actiuni in programul de incentivare SOP2019

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/06/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (17/06/2021)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2020

SOCEP S.A. (SOCP) (17/06/2021)

Prelungire contract mandat director general

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (17/06/2021)

Calcului ratei dobanzii pt. cuponul nr. 7