Update articol:

Daniel Burlan: “Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia”

Complexul Energetic Oltenia salută decizia Comisiei Europene, anunțată pe 26 ianuarie 2022, de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) prin care se asigură revitalizarea și viabilitatea pe termen lung a uneia dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Național, potrivit unui comunicat.

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea și, în același timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o așteptam și un succes atât al companiei, cât și al României. Avem un Plan de Restructurare și Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani și care, iată, este validat și acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanța PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanți ai Ministerelor Energiei, Finanțelor, Consiliului Concurenței și ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reușită este esențială pentru independența energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană și dezbaterile constructive pentru găsirea de soluții viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări și îmbunătățiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia, criteriul de adecvanță a ajutorului de stat fiind astfel îndeplinit. Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporțional, contribuția proprie a societății și a investitorilor de pe piață la costurile de restructurare preconizate ridicându-­se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR), jumătate din această contribuție constând în noi finanțări din partea unor investitori privați și a unor instituții financiare, acordate în condiții de piață.

Comisia Europeană a apreciat și măsurile compensatorii gândite pentru a limita potențialele denaturări ale concurenței generate de ajutor, în mod special crearea de către CE Oltenia, alături de alți producători de energie electrică, a unor vehicule cu scop special (SPV) dedicate co-investițiilor și exploatării centralelor pe bază de gaze naturale și a centralelor fotovoltaice. Nu în ultimul rând, Comisia a apreciat faptul că ajutorul de restructurare va sprijini decarbonizarea producției de energie electrică în România și, în general, în Europa, în concordanță cu obiectivele UE stabilite în Pactul verde european și cu normele de mediu ale UE, potrivit oficialilor CE Oltenia.

Susținerea programului de investiții prevăzute în Planul de Restructurare va beneficia și de finanțare bancară, prin două sindicalizări dedicate celor două tipuri diferite de tehnologii. BERD va acționa ca lider de sindicalizare pentru proiectele fotovoltaice, iar pentru centralele în ciclu combinat pe gaze naturale există discuții avansate cu alte două instituții financiar-bancare pentru a conduce sindicalizarea finanțării acestor proiecte.

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă și pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanța centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița și cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacții de parteneriere, finanțare bancară și din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reușită, fapt care ne bucură și ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni