Update articol:

Daniel Zamfir: “Cerem transparentizarea completă a calcului ROBOR sau un un nou indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor” (vezi reacţia lui Dan Suciu)

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

ROBOR, indicele la care se calculează azi ratele românilor cu credite în lei, nu are nicio legătură cu realitatea, a spus, în această dimineaţă, senatorul ALDE Daniel Zamfir.   

Senatul României a mandatat Comisia Economică a Senatului să desfășoare o anchetă privind modul în care a fost închisă în 2013 o investigație cu privire la eventuala manipulare a ROBOR. După o lună de audieri, Comisia a decis să emită o concluzie preliminară.

Daniel Zamfir a explicat : 

”Într-o majoritate covărșitoare, am ajuns la concluzia că ROBORUL nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie, adică media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele. El este pur și simplu un indice care rezultă din niște aranjamente între băncile comerciale, sub oblăduirea  Băncii Naționale. Comisia a decis să trimită două scrisori, una către ministrul de Finanțe și către guvernatorul BNR, prin care se cere transparentizarea completă a modului de calcul a ROBOR, astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui Robor de la formula de calcul al ratelor şi înlocuirea acestuia prin preluarea bunelor practici europene, respectiv un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor”.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus pentru Hotnews: ”Domnul senator ni s-a adresat greșit nouă, întrucât nu avem inițiativă legislativă. În niciun caz ROBOR la 3 luni nu e calculat greșit. El e calculat corect folosindu-se metodologia transparentă a cotațiilor ferme. Nu recomandăm înlocuirea cu un alt referențial, întrucât media tranzacțiilor efectuate ar putea fi mai mare decât ROBOR. Dealtfel, explicațiile au fost date de dl. Guvernator membrilor Comisiei Economice”.

Președintele Comisiei economice susține că Guvernul și guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri cu privire la transparentizarea formulei de calcul și să revină asupra contractelor încheiate, dacă indicele nu reflectă realitatea: “Evident dacă ROBORUL nu reflectă realitatea și așa cum am văzut el este rodul unor înțelegeri, altele decât ce ar trebui să fie și anume rodul tranzacțiilor ROBORUL fiind unul fictiv ratele românilor sunt influențate, vom vedea care este până la urmă influența directă dar ceea ce este un lucru cert este că va trebui să se renunțe la calcularea ratelor românilor în funcție de acest indice sau să se treacă la această formulă, spuneam, transparentă așa cum este practicată și în alte țări europene pentru că de foarte multă vreme iată ratele sunt calculate în raport cu acest indice care nu reflectă realitatea. Categoric că atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit asupra contractelor, nu eu sunt în măsură și nu noi Comisia Economică suntem în măsură să dăm soluții. Noi vă informăm asupra concluziilor după audierile de la Comisia Economică, BNR și guvernul României sunt obligați să ia măsuri ca lucrul acesta să se rezolve cât mai repede”.

El a susținut, de asemenea, că ratele românilor nu au fost calculate corect în ultimii ani: „Lucrul acesta este cert, ratele românilor nu au fost calculate în mod corect ca atare este absolut necesar să aibă, să se ia măsură urgentă. De asemenea felul în care se vor găsi și măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria guvernului României și BNR”.

Senatorul ALDE a anunțat că audierile Comisiei economice în cadrul anchetei desfășurate cu privire la eventuala manipulare ROBOR vor continua.

BVB | Știri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021