Update articol:

Daniel Zamfir: Dincolo de calmarea pieţei, ASF să intensifice nu numai activitatea de supraveghere şi control, ci şi de prevenire

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD), a recomandat, luni, conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să intensifice activitatea de prevenire, pe lângă cea de supraveghere şi control, şi să se asigure că vor fi achitate toate daunele de la companiile Euroins şi City Insurance.

Conducerea ASF a fost audiată de comisiile senatoriale reunite de buget-finanţe şi economică.

“Aş vrea să concluzionăm, dincolo de calmarea pieţei, de care vorbea aici şi domnul preşedinte Neagu, din punctul meu de vedere, cred că este la fel de important ca dumneavoastră să vă intensificaţi nu numai activitatea de supraveghere şi control, ci şi cea de prevenire, tocmai ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. La fel de important pentru mine este să ne asigurăm că toate daunele care erau astăzi la Euroins şi City vor fi achitate”, a transmis Zamfir.

El a precizat că va propune ca ASF să trimită lunar comisiei pe care o conduce o informare cu stadiul plăţilor făcute păgubiţilor de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

“Eu am să propun colegilor din Comisia economică ca, cel puţin lunar, să ne trimiteţi o informare cu stadiul plăţilor FGA-ului (Fondul de Garantare a Asiguraţilor) către păgubiţi, pentru că nu am vrea să fim în situaţia Astra şi Carpatica, când oamenii au aşteptat ani de zile să-şi primească banii”, a explicat Daniel Zamfir.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget, Nicolae Neagu (PNL), a afirmat că ASF nu trebuie “să aştepte hârtii de la parlamentari”, ci ar trebui să trimită din proprie iniţiativă comisiilor de specialitate din Parlament situaţiile punctuale “mai ales când apare o fluctuaţie în piaţă”.

“Haide să fim oneşti, ideea asta că trebuie să vă solicităm neapărat şi în scris materiale ar fi bine să cam dispară. (…) Dumneavoastră sunteţi sub autoritatea noastră ca Parlament, cele două comisii plus cele de la Cameră. Deci, nu cred că trebuie să facem noi adrese, preşedinţii de comisii sau conducerea comisiilor, către dumneavoastră pentru chestiunile evidente. (…) Cred că vorbim o limbă comună şi pe care dumneavoastră o ştiţi foarte bine, deci nu aşteptaţi să vă facem hârtii. Când aveţi situaţii care trebuie cunoscute, transmiteţi comisiilor ceea ce este necesar, încât să nu existe o supra-surprindere şi să ne trezim în situaţii de acest gen. E o rugăminte. Şi noi vă comunicăm când avem probleme şi dumneavoastră să ne comunicaţi când vedem că intră situaţii, fără să tot dăm în scris”, a conchis Neagu.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

“Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, a precizat sursa citată, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ulterior, conducerea Eurohold a susţinut că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă “o preluare ostilă a activelor filialei din România” şi a anunţat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni