Update articol:
Vâlcov: "Mugur Isărescu ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile pentru marţi"

Darius Vâlcov la Antena 3: “Cele mai multe presiuni pentru renunţarea la taxa pe lăcomie au venit de departe de la piața de capital și piața bancară”

  • Nu cred că s-a pus problema să renunțăm la „taxa pe lăcomie”

Darius Vâlcov, consilierul premierului, a explicat, în această seară, la Antena 3, că există o diferență foarte mare între dobânda la credit și dobânda la depozit și că din acest motiv Banca Națională ar trebui să intervină: 

„Nu e ilegal să nu ai cont la bancă. Dar în momentul în care acest ecart de 1 la 8 între dobânda la credit și dobânda la depozit, care e practicată doar în România din toate cele 28 de state europene, acest ecart pe care băncile din România îl practică îi îndeamnă pe unii la boicot. Credem că Banca Națională trebuie să intervină și să reducă rapid această diferență uriașă între banii cu care se atrag banii de la populație și banii care se plasează la populație. În momentul în care ții banii la o bancă astăzi și primești 1%, când inflația, BNR spune, că e tot timpul 2,5, plus, minus 1%, în parametri ideali. Orice ai face, dacă îi ții la bancă, se diminuează puterea de cumpărare. Până nu se rezolvă această problemă cu banii care sunt plătiți oamenilor nu cred că are sens”.

Darius Vâlcov a declarat că nu se va renunța la „taxa pe lăcomie”, dar există discuții legate de anumite modificări:  

„Nu cred că s-a pus niciodată problema. Există discuții pe taxa de lăcomie pe anumite aspecte, și aici vorbim în special de partea de energie (producătorii pe carbune, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, CET-uri), și acolo sunt niște analize pentru că anul 2018, în afară de faptul că economia a dus-o într-un ritm bun, s-au făcut și tot felul de analize care vor pregăti sau au pregătit reformele din acest an. Și aici, în ceea ce privește energia, vorbim despre o componentă de reformă și e posibil ca pe acest mic segment să se modifice. (…) Au fost presiuni uriașe ca să se elimine taxa pe lăcomie. Cel mai mult au venit de departe de la piața de capital și piața bancară. Gândiți-vă doar că pe piața de capital astăzi sunt șapte jucători care administrează pensii private de 47 de miliarde de lei. În 2018 au reușit performanța ca cu acești bani să obțină un randament de doar 2,7%, în condițiile în care inflația a fost 3,3. Asta înseamnă că 7,2 milioane care au depus banii pentru administrare privată s-au trezit cu banii administrați prost spre foarte prost, în sensul în care nici măcar nivelul inflației nu a putut fi depășit de randamentul Pilonului II de pensii. Asta în timp ce randamentul celor şapte firme, tot pe anul trecut, a fost de 49%”.

Consilierul prim-ministrului, Darius Vâlcov, a mai spus  că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile trebuie să ajungă la un consens în această privinţă.

“Nu este vorba să schimbăm ROBOR-ul şi să schimbăm aritmetica, trebuie să ajungem la un consens cu Banca Naţională şi ar fi de dorit să ajungem şi cu băncile, cu populaţia cred că suntem deja, că dobânzile sunt foarte mari. Acest consens în trei ar trebui să aibă loc. Dacă ne uităm la ROBOR, că ni s-a spus de specialiştii Băncii Naţionale că este legat de inflaţie, dar acest lucru îl spun oamenilor acum, în 2019, când spun că inflaţia e 3,3%, ROBOR trebuie să fie şi el 3%. Când inflaţia a fost negativă, am avut deflaţie, de ce restul Europei, toată, băncile lor naţionale au considerat că atunci când e de scăzut trebuie să scazi şi la noi, atunci când a fost de scăzut, Banca Naţională nu a scăzut, dar atunci când a fost de crescut, Banca Naţională nu a intervenit”, a afirmat Vâlcov la Antena 3.

El a adăugat că, în 2015 – 2016, când Banca Europeană “a aruncat” cu bani în piaţă şi toate celelalte bănci naţionale au redus politica lor de intervenţie la zero % sau chiar la negativ, Banca noastră Naţională “a ţinut cel mai sus la 1,75”, astfel încât ecartul, diferenţa dintre dobânda la credit şi dobânda la depozit să rămână cea mai mare din UE.

“Practic, această diferenţă creează un câştig în favoarea sistemului bancar. Practic, în România băncile câştigă cel mai mult din UE, de trei ori faţă de medie şi de şapte ori faţă de Germania”, a susţinut Vâlcov.

Consilierul premierului a mai precizat, în legătură cu audierea guvernatorului Mugur Isărescu la comisiile de specialitate din Parlament, că acesta ar trebui să-şi pregătească bine răspunsurile, adăugând că nu o să fie şi el prezent la această audiere.

“O să fac o solicitare senatorului de la ALDE (senatorul Zamfir), care am înţeles că a iniţiat acest demers, ca întrebările care se vor pune Băncii Naţionale să aibă legătură şi cu 2015, pentru că atunci am atras atenţia, în februarie şi martie 2015, din calitate de ministru de finanţe, că Banca Naţională nu intervine şi nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75%, aşa cum au făcut toate celelalte ţări din regiune. Practic, în 2015, Banca Naţională trebuia să vină cu rata la zero %. Este bine să-şi pregătească bine răspunsurile (n.r. – Mugur Isărescu). În toate celelalte ţări a avut loc o discuţie sau a existat o înţelegere cu sistemul bancar. Când suntem în recesiune sau când suntem în creştere economică ne comportăm diferit şi atunci marja băncilor ar trebui să fie mai mică atunci când îţi e mai greu, şi mai mare atunci când îţi e mai bine. În momentul când vezi că ea este constantă, că ai inflaţie – că nu ai inflaţie în ţară, că ai creştere economică – că ai recesiune, sistemul bancar are un ecart şi câştigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiţi şi să-ţi pui foarte multe semne de întrebare”, a mai afirmat Vâlcov.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a mai spus aseară că el și Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) nu pot tinde la această funcție, cauza fiind problemele nerezolvate din spate.

„Și domnul Isărescu, și eu nu putem să țintim acest post (n.red. – de Guvernatorul al BNR), pentru că, în momentul în care ai niște probleme nerezolvate din spate, este bine să nu te duci să încerci la Banca Națională”, a afirmat Darius Vâlcov.

 

În ceea ce privește bugetul pe 2019, Vâlcov a spus că discuțiile cu UMDR s-au încheiat în condiții foarte bune: “S-au analizat toate aspectele bugetului și cred că s-au rezolvat 99% din discuții. Înțeleg că până vinerea viitoare bugetul va fi aprobat”.

Consilierul premierului a spus că salariul mediu net va fi de aproximativ 3100 de lei anul acesta: „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe oamenii este că salariul mediu net anul acesta va fi aproximativ 3100 de lei. Asta înseamnă o creștere de 50% față de 2016, când era aproximativ 2000 de lei. Asta înseamnă că pe medie, în ultimii trei ani de zile, salariul tuturor românilor, tuturor celor care au contracte de muncă a crescut cu 50%, dar pe medie. Toate aceste lucruri s-au întâmplat și se întâmplă în condițiile în care pentru cei doi ani care despart 2016 de 2019, deci pentru anul 2017 și 2018, cumulat inflația a fost mai mică de 5%. Deci ceea ce a rămas oamenilor după doi ani și jumătate e o diferență medie între 50 și 5%, deci 45%. Una e când vorbim de salariul mediu public și alta e când vorbim de salariul mediu privat. Salariul mediu privat e undeva la 30% pentru acești doi ani și jumătate, iar cel public se apropie de 80%”.

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021