Update articol:
 

Darius Vâlcov: “O parte din administratorii de pensii vor aduce bani la majorarea de capital și niciun fond nu a declarat că se va retrage”

  • “În momentul în care vom avea un consens pe un nivel al ratelor corect şi apropiat de media est-europeană, nu vom avea nici un fel de problemă pentru a discuta orice fel de modificare pe această OUG 114”.
  • “Practic noi am spus stop. Haideţi să oprim lăcomia la un nivel acceptabil, pentru că se sărise calul”  * OUG nr. 114/2018 reglementează că administratorii de fonduri de pensii trebuie să-și majoreze semnificativ capitalul social, trebuind să aducă, suplimentar, 800 de milioane de euro, în acest an, din care jumătate de sumă până la mijlocul acestui an

 

Companiile, în majoritatea lor, nu au de suferit sub nici o formă de pe urma OUG 114, a declarat, astăzi, Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3, precizând: “Practic noi am spus stop. Haideţi să oprim lăcomia la un nivel acceptabil, pentru că se sărise calul”.   

Atacat de avocatul Gabriel Biriş , care era prezent în platoul Antena 3, că nu există disponibilitate din partea Guvernului de dialog cu mediul de afaceri pe OUG 114, Darius Vâlcov a spus: “De la început am ştiut că aceste patru domenii cheie în care preţurile au crescut fără precedent, în momentul în care vom închide aceste robinete, se va da drumul la banii de lobby şi vom avea avocaţi zeloşi care vor ţipa efectiv la televiziuni pentru a apăra interesele acestor companii (… ) Scopul OUG 114 a fost ca ratele românilor la credite să fie apropiate de cele din regiune (…)  În momentul în care vom avea un consens pe un nivel al ratelor corect şi apropiat de media est-europeană, nu vom avea nici un fel de problemă pentru a discuta orice fel de modificare pe această OUG 114”.

  • Pilonul II de pensii  

Guvernul are discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre ce soluție va fi aplicată, dacă administratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon II se vor retrage de pe piață, din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă, conform OUG nr. 114/2018.

„Există planul de rezervă. Este discutat cu ASF. Va fi introdus în următoarea Ordonanță de Guvern. Dacă citiți foarte atent legea, observați că și mâine, dacă unul dintre fondurile de pensii ar renunța, de-abia după doi ani s-ar produce această renunțare. (…) În cel mult o lună de zile, există promovarea, pentru că a trebuit să discutăm cu cei de la ASF, dacă se va pune problema. Dar noi, în același timp, am discutat și cu o parte din administratorii fondurilor. O parte dintre ei chiar vor aduce acești bani și niciun fond nu a declarat că se va retrage”, a precizat Darius Vâlcov.

„În ultimii doi ani, noi am spus un singur lucru: creșterea pentru cei 7 milioane de români care au avut banii la Pilonul II a fost de 2,14%, adică sub nivelul inflației, în timp ce randamentul pentru cele șapte firme care au făcut acest randament (return of equity) a fost de 49% în 2018”, a afirmat Darius Vâlcov.

Săptămâna viitoare, reprezentanții companiilor mamă ai acestor administratori au programată o întâlnire cu reprezentanți ai Guvernului.

OUG nr. 114/2018 reglementează că administratorii de fonduri de pensii trebuie să-și majoreze semnificativ capitalul social în funcție de nivelul activelor admininistrate, trebuind să aducă, suplimentar, 800 de milioane de euro, în acest an, din care jumătate de sumă până la mijlocul acestui an.

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a menționat că toți cei șapte administratorii de fonduri de pensii Pilon II se gândesc să se retragă din România.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021