Update articol:

David Wang, Huawei: Definind 5.5G pentru o lume mai bună și mai inteligentă

David Wang, Huawei, la MGGF 2020 David Wang, Huawei

Fiecare generație de tehnologie de comunicații mobile a dominat piața timp de aproximativ un deceniu, înainte de a fi înlocuită de un nou standard. 5G va fi cea mai importantă tehnologie de comunicații mobile până în 2030 și va fi probabil în funcțiune până în 2040. Istoria dezvoltării 2G, 3G și 4G din ultimii 30 de ani arată că, chiar și în cadrul fiecărei generații, este necesară o evoluție continuă pentru a permite valorificarea pe deplin a potențialului tehnologiei și avansarea dezvoltării industriei.

Conectarea oamenilor este funcția de bază a 5G. Rețelele mobile au fost create mai întâi pentru a menține oamenii conectați, oricând și oriunde. De acum până în 2030, 5G va ajuta din ce în ce mai mult oamenii să interacționeze cu lumea virtuală în timp real și să ofere o experiență cu adevărat captivantă. Realitatea virtuală/augmentată cu puterea 5G a făcut din interacțiunea dintre lumea fizică și cea virtuală o realitate. Cu toate acestea, pentru a oferi o experiență XR Pro și holografică, comunicarea celulară va trebui să ofere viteze mai mari: viteza medie de acces va trebui să crească de la 120 Mbps care acceptă astăzi streaming video la rezoluție 4K, până la 2 Gbps necesari pentru streaming video 16K. În plus, va fi necesară o latență mai mică a conexiunii; actuala latență de 20 ms va trebui redusă la 5 ms. Pentru a îndeplini toate aceste cerințe, 5G trebuie să continue să evolueze.

Interconectarea lucrurilor este o evoluție majoră adusă de 5G. Viziunea și misiunea Huawei este de a aduce digitalul în viața fiecărei persoane, în fiecare casă și organizație, pentru o lume complet conectată, inteligentă. Conectivitatea și puterea de calcul vor fi elementele de bază ale acestei lumi inteligente, iar 5G va fi cea mai critică tehnologie de conectivitate. Privind spre 2030, rețelele celulare vor gestiona mai mult de 100 de miliarde de conexiuni, iar majoritatea vor fi pe 5G. Este vorba de ordine de mărime mai mari decât cele 1,3 miliarde de conexiuni IoT pe care le avem astăzi. 5G trebuie să continue să evolueze pentru a răspunde nevoilor tot mai diverse și complexe ale IoT în toate scenariile.

Experiența conexiunii dintre oameni trebuie îmbunătățită, iar scenariile conexiunii dintre lucruri trebuie îmbunătățite în continuare. În pregătirea pentru ziua în care 5G va suporta 100 de miliarde de conexiuni, Huawei și-a prezentat viziunea pentru 5.5G. Compania va modela dezvoltarea și evoluția industriei 5G, va injecta mai multă vitalitate în 5G și va crea o nouă valoare pentru dezvoltarea societăților noastre și a actualizărilor industriei.

“5.5G este viziunea noastră pentru industrie. Este o îmbunătățire și o extindere a celor trei scenarii standard 5G definite de ITU – eMBB, mMTC și URLLC”, a remarcat Wang.

Introducerea REDCAP înseamnă că vor fi disponibile mai multe tipuri de dispozitive, oferind o gamă variată de opțiuni necesare pentru IoT în bandă largă în scenariul mMTC. Optimizările în latență cu un anumit nivel de fiabilitate permit producția inteligentă, cum ar fi controlul mișcării la distanță în scenariul URLLC. Pe măsură ce actualizările inteligente din industrie accelerează, va apărea o gamă diversă de cazuri de utilizare IoT, iar cazurile de utilizare 5G se vor diversifica, de asemenea. De exemplu, unele cazuri de utilizare necesită atât conexiuni masive, cât și lățime de bandă uplink foarte mare; unii au nevoie de capacități de comunicare și detectare. Prin urmare, 5.5G va acoperi trei noi scenarii față de 5G: UCBC, RTBC și HCS.

„Trecând la cele șase scenarii inițiale de aplicație la șase, 5.5G ne va duce dincolo de Internetul Totului, permițând Internetul Inteligent al Totului”, a spus Wang.

Noile scenarii activate de 5.5G vor crea o nouă valoare pentru dezvoltarea socială și actualizările industriei.

În primul rând, UCBC va accelera o actualizare inteligentă a industriilor. Construită pe baza capabilităților 5G, UCBC va permite o creștere de 10 ori a lățimii de bandă în uplink. Aceasta este o potrivire perfectă pentru producătorii care trebuie să încarce videoclipuri în viziune automată și IoT masiv în bandă largă, accelerând actualizarea inteligentă a industriilor. De asemenea, UCBC poate îmbunătăți foarte mult experiența utilizatorului cu telefoanele mobile în scenarii interioare, cu o acoperire mai bună și o capacitate mai mare în uplink.

În al doilea rând, RTBC va oferi o experiență captivantă, realistă. RTBC acceptă lățime de bandă mare și latență scăzută. Scopul este de a oferi o creștere de 10 ori a lățimii de bandă la o latență dată și un anumit nivel de fiabilitate. Atingând aceste obiective, putem oferi utilizatorilor o experiență captivantă atunci când interacționează cu lumea virtuală.

În al treilea rând, HCS permite conducerea autonomă. HCS este conceput pentru a facilita mașinile conectate și dronele conectate, scenarii în care conducerea autonomă este cerința cheie. Prin aplicarea tehnologiei de scanare a fasciculului Massive MIMO pe domeniul de detectare, HCS poate oferi atât funcții de comunicare, cât și funcții de detectare. În scenarii interioare, HCS este capabil să ofere servicii de localizare.

În al patrulea rând, modelul de utilizare sub 100 GHz trebuie restructurat pentru a maximiza valoarea spectrului. Pentru a realiza viziunea industriei, 5.5G trebuie să utilizeze mai mult spectru sub-100 GHz pentru decuplarea full-band a conexiunilor uplink și downlink și a agregării operatorilor pe full-band la cerere.

În al cincilea rând, cu AI, rețelele 5G au o inteligență nelimitată. Era 5G va aduce mai multe benzi de frecvență și mai multe tipuri de dispozitive, servicii și clienți decât orice generație anterioară. 5.5G trebuie să se integreze pe deplin cu AI pentru a aborda toate aceste complexități.

Wang și-a încheiat discursul spunând: “Standardele unificate și colaborarea industrială sunt ADN-ul care modelează succesul industriei globale a comunicațiilor fără fir. Dezvoltarea 5.5G necesită colaborarea între toate părțile în aval și în amonte pe lanțul valoric.”

În numele Huawei, David Wang a prezentat trei propuneri.

În primul rând, toate părțile interesate din industrie ar trebui să înceapă să lucreze la 5.5G în cadrul 3GPP cât mai curând posibil.

În al doilea rând, industria ar trebui să colaboreze pentru a conduce un ecosistem prosper de 5,5G din industrie, valorificând la maximum spectrul sub 100 GHz pentru a oferi capacități și dispozitive de rețea diversificate și revizuirea IoT celular.

În al treilea rând, industria trebuie să continue să integreze vertical 5G pentru a crea mai multe scenarii de utilizare și a accelera transformarea digitală și inteligentă.

Huawei așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu parteneri din industrie pentru a defini 5.5G și a construi o lume mai bună și mai inteligentă.

La Forumul global pentru bandă largă mobilă din 2020, Huawei a împărtășit cu operatorii, autoritățile de reglementare, partenerii și analiștii media din întreaga lume informații despre tendințele industriei globale și subiecte fierbinți. Au fost explorate modul în care inovația în tehnologiile TIC, precum 5G și AI, poate fi reciproc benefică pentru industrii și societate în general.

Advertorial