Update articol:

De ce Statele Unite au relocat doar 12 refugiați ucraineni în martie? (explicaţii Reuters)

Poliţia de Frontieră Română

Președintele american Joe Biden a declarat luna trecută că Statele Unite vor accepta până la 100.000 de ucraineni care fug de invazia Rusiei, iar parlamentarii și susținătorii americani l-au îndemnat pe președintele democrat să accelereze procesarea vizelor pentru refugiați.

În timp ce câteva mii de ucraineni au intrat în Statele Unite prin granița cu Mexic și unii cu vize legale, doar 12 ucraineni au venit prin programul american pentru refugiați în martie, scrie Reuters.

DE CE NU PRIMEŞTE SUA MAI MULTI REFUGIAȚI UCRAINIENI?

Peste 4 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie, potrivit datelor ONU, declanșând criza de refugiați cu cea mai rapidă mișcare din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Înalți oficiali ai lui Biden au declarat în repetate rânduri luna trecută că marea majoritate a refugiaților ucraineni vor merge în Europa în timpul conflictului, pe care Rusia îl numește „operație militară specială”.

Însă, în fața presiunii din partea parlamentarilor americani și a susținătorilor refugiaților, administrația Biden a declarat pe 24 martie că Statele Unite vor folosi „întreaga gamă de căi legale” pentru a accepta până la 100.000 de ucraineni.

Căile includ programul de relocare a refugiaților în SUA, care oferă suport pentru  cetățenie, precum și căile existente pentru obținerea vizei și un program de ajutor cunoscut sub numele de „condiționare umanitară”, care permite oamenilor să intre în țară în regim de urgență temporar.

Efortul s-ar putea extinde dincolo de anul fiscal curent care se încheie pe 30 septembrie, potrivit oficialilor americani, semnalând că s-ar putea să nu se miște rapid. Reinstalarea refugiaților poate dura ani și există o întârziere lungă pentru procesarea vizelor pentru SUA.

Potrivit datelor Departamentului de Stat, Statele Unite au admis 514 refugiați ucraineni în ianuarie și februarie, în timpul pregătirii Rusiei pentru război, iar doar 12 au fost relocați în martie, pe măsură ce războiul s-a intensificat și numărul ucraineanilor care fugea a crescut vertiginos.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că a întrerupt operațiunile pentru refugiați în capitala ucraineană Kiev, dar a continuat să proceseze cazurile printr-un birou din Chișinău, Moldova.

Mulți solicitanți ucraineni autorizați să plece în Statele Unite în martie urmau să o facă din interiorul Ucrainei, a declarat luna trecută pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema. Aceste cazuri au fost blocate, însă, de anulările zborurilor legate de conflict, ceea ce a dus la aproape oprirea admiterii, a spus persoana.

Parlamentarii și avocații SUA au îndemnat administrația Biden să accelereze procesarea cererilor ucrainene, spunând că s-a făcut prea puțin până acum.

Biden a stabilit plafonul total de refugiați pentru acest an la 125.000 după ce predecesorul său, republicanul Donald Trump, a redus numărul de admiteri la un minim record de 15.000, ceea ce a distrus programul și a dus la întârzieri de procesare deja agravate de pandemia COVID-19.

Mii de ucraineni și ruși au ajuns la granița dintre SUA și Mexic pentru a solicita azil, o tendință care s-ar putea accelera pe măsură ce criza umanitară se agravează.

Săptămâna trecută, unui număr de aproximativ 3.000 de ucraineni considerați de autoritățile americane ca fiind deosebit de vulnerabili li s-a permis să treacă granița în Statele Unite, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Ruta ocolită poate fi cea mai accesibilă cale către Statele Unite pentru ucraineni în acest moment, chiar dacă li se cere să intre în Mexic cu vize de turist și ajung la graniță fără asigurări că vor avea voie să intre.

Începând de joi, aproximativ 2.400 de ucraineni se aflau în Tijuana, Mexic, așteptând să treacă în Statele Unite, potrivit lui Enrique Lucero, directorul afacerilor migrației din oraș.

CUM INTRĂ UCRAINIENII ÎN STATELE UNITE?

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să ofere statistici privind vizele eliberate ucrainenilor în martie, iar DHS nu a spus câți ucraineni au intrat în Statele Unite în acea perioadă.

Aproximativ 200 de ucraineni au primit vize de imigrant în februarie, în timp ce aproape 1.500 li s-au eliberat vize temporare pentru neimigranți, potrivit datelor Departamentului de Stat, deși majoritatea acestor vize au fost probabil aprobate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Departamentul de Stat a spus că, în general, solicitanții de viză se pot confrunta cu timpi de așteptare mai lungi la unele ambasade și consulate ale SUA din cauza pandemiei de COVID-19.

Ucrainenii, la fel ca alți solicitanți, pot solicita o procesare mai rapidă dacă circumstanțele o justifică, a spus departamentul, subliniind că refugiații nu ar trebui să încerce să intre în Statele Unite cu vize de turist sau alte vize temporare.

Peste 350 de ucraineni au solicitat cereri umanitare pentru a intra în Statele Unite de la începutul conflictului, potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Separat, au fost aprobate 28 de cereri pentru intrări legate de îngrijirea medicală pentru copii, a spus persoana.

DACĂ SUA NU ACCEPTĂ MULTI REFUGIAȚI UCRAINIENI, CE FACE?

Guvernul SUA oferă un ajutor economic semnificativ pentru a ajuta țările europene care primesc refugiați. Biden a promis 1 miliard de dolari ajutor umanitar nou pentru cei afectați de război, în timpul vizitei sale în Europa la sfârșitul lunii martie.

La începutul aceleiași luni, Biden a semnat un proiect de lege de cheltuieli care prevede 13,6 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina și aliații europeni, inclusiv aproximativ 4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei care fug.

De asemenea, guvernul SUA a anunțat în martie că va acorda statutul de protecție temporară (TPS) unui număr estimat de 75.000 de ucraineni aflați deja în Statele Unite, dar nu se va aplica persoanelor care au sosit după 1 martie.

Într-o scrisoare bipartizană săptămâna aceasta, 65 de parlamentari din Camera Reprezentanților a SUA i-au cerut lui Biden să facă o modificare tehnică a desemnării TPS, care să includă ucrainenii sosiți mai recent.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021