Update articol:

De la 1 iulie, creşteri de preţuri la gaze naturale (15-20%) şi energie electrică (1-6%) pentru clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială   

 * Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, explică de ce au loc aceste creşteri

 

De la 1 iulie, vor exista creşteri de preţuri la gaze naturale (15-20%) si energie electrică (1-6%) pentru clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială. Este vorba de circa 2,5 milioane de clienţi pe piaţa de gaze naturale şi aproximativ 4 milioane de clienţi pe piaţa de energie electrică.   

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, explică de ce au loc aceste creşteri: “Piața de gaze s-a liberalizat la 1 iulie 2020. La vremea respectivă, din aproape patru milioane de clienți, circa 600.000 au trecut în piața concurențială. Pentru cei care nu au făcut acest pas, de la 1 iulie 2020, furnizorii au aplicat un preț care le-a fost comunicat cu două luni mai devreme, odată cu facturile din mai și iunie.

Acele prețuri au fost valabile un an. Acum este ultima lună în care mai sunt valabile aceste prețuri care s-au aplicat automat pentru cei care nu trecut în  piața concurențială. În mai și iunie anul acesta, odată cu factura, fiecare client care nu a trecut în piaţa concurențială în ultimele 11 luni a primit sau urmează să primească o informare cu privire la prețul care se aplică de la 1 iulie în continuare, dacă nu trece piața concurențială.

Între timp, aproximativ 800.000 de clienți au mai trecut în piața concurențială, deci au rămas aproximativ 2,5 milioane de clienți care sunt în această situație.

Într-adevăr, aceste prețuri care au fost comunicate și sunt trimise cu facturile din iunie către clienți arată o creștere – depinde cine, la ce furnizor este. Creșterile sunt de la 1-2 % până la 40%.

Dacă vorbim de cei doi mari furnizori care au peste 90% din clienții casnici, mă refer la EON și Engie, creșterile sunt undeva între 15 și 20%.

Dacă cineva are curiozitatea și consultă comparatorul ofertelor de pe site-ul ANRE, poate observa că, în continuare, sunt oferte cu prețuri mai mici decât cele comunicate și cele care urmează să fie aplicate de la 1 iulie pentru clienții inactivi. Dacă ei se interesează, pot să-şi găsească oferte și un furnizor cu care să încheie contract în așa fel încât prețurile chiar să nu crească sau doar să crească cu câteva procente.

La energie electrică, situația este oarecum similară, diferența este că acolo acele prețuri de serviciu universal care se aplică automat pentru clienții care nu trec în piața concurențială sunt valabile 6 luni. Acolo aproximativ jumătate din clienți, undeva la 4,5 milioane, au trecut deja în piața concurențială. La fel ca în piaţa de gaze,  cu facturile din mai și iunie, clienților le vine informarea cu privire la prețul care se aplică începând cu 1 iulie pentru următoarele șase luni. Aici prețurile sunt valabile 6 luni, nu un an ca la piața de gaze.

Am constatat la cei cinci furnizori de ultimă instanță care au clienți casnici alimentați în regim reglementat sau în regim de serviciu universal că există o creștere la factura finală undeva între 1 și 6%. Deci avem o creștere și pe piața de energie electrică.

De ce sunt creșteri? Voi începe cu piaţa  gaze. Anul trecut, o dată cu pandemia şi restricțiile care au fost introduse peste tot în Europa, consumul a scăzut destul de drastic si, o dată cu scăderea cererii, s-au micşorat și prețurile. Dacă anul trecut în aceeași lună iunie se putea cumpăra peste tot în Europa gaze naturale sub 4 euro/megawatt oră, momentan pe toate piețele europene prețul gazelor este la 25 de euro sau chiar peste, se apropie chiar de 30 de euro. La fel se întâmplă și în piața din România. Anul trecut erau prețuri sub 30 de lei, iar acum, pentru lunile de vară, când consumul este mai scăzut, prețurile sunt 120-125 lei, iar pentru lunile de iarnă peste 140 lei. Acestea sunt prețurile din piața angro, dar evident că acest lucru se reflectă și în prețurile din piața cu amănuntul, atât la clienții casnici, cât și la clienții industriali.

La energie electrică, situația este similară. Anul trecut, o dată cu restricțiile și reducerea consumului, s-a văzut o scădere a prețurilor, mai ales pe pieţele spot, PZU şi intra-day.

Anul acesta, o dată cu repornirea economiilor și creșterea cererii,  și prețurile au început să crească. Această majorare se manifestă mai vizibil pe pietele pe termen scurt – spot, intra-day și Piața pentru Ziua Următoare.

Există o creștere şi pe piețele forward, pe termen mai lung. Dacă vedem că energia livrată în baza contractelor pe termen lung pe 2021 creșterile nu sunt semnificative,  doar 1-2-3 procente, deci prețul mediu este undeva la 260 RON anul acesta, tot ce s-a contractat pentru 2022 deja se apropie sau trece de 300 RON. Și atunci în momentul în care cineva dă o ofertă pe șase luni sau pe un an la energie electrică sau gaze naturale, trebuie să ia în calcul și evoluția prețurilor  pe termen lung şi evident că aceste creșteri se vor reflecta în prețurile cu amănuntul.

Mai este un aspect care influențează prețul energiei, pe lângă creșterea cererii – este vorba de prețul certificatelor CO2. Acestea s-au dublat față de anul trecut. Chiar a fost o perioadă, anul trecut, când  prețul certificatelor de emisii de carbon coborâse sub 20 de euro, momentan este peste 50 de euro, ceea ce scumpește energia din surse fosile, cărbune și gaze naturale. În România suntem încă dependenți de producția de energie electrică din cărbuni acest lucru se reflectă în piața de energie, pentru că, practic, energia din cărbune dă prețul marginal şi atunci toată piața se aliniază. Nu are de ce nici Hidroelectrica sau Nuclearelectrica – care au costuri mult mai mici –  să vândă energie mai ieftin din moment ce prețul marginal este foarte sus”.

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (02/12/2022)

Desfasurare licitatie conform Hotarare AGEA 17.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/12/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022