Update articol:
Comisia juridică a adoptat două criterii de impreviziune pentru Legea dării în plată; urmează votul în plenul Camerei Deputaţilor

Debitorii aflați în dificultate vor avea posibilitatea de a obține reechilibrarea contractelor de credit în instanță

Debitorii aflați în dificultate vor avea posibilitatea de a obține reechilibrarea contractelor de credit în instanță, după ce Comisia juridică de la Camera Deputaților a adoptat astăzi două criterii de impreviziune pentru Legea dării în plată, singurul pas rămas fiind validarea acestora de către Plenul Camerei Deputaților.

Cele doua amendamente care stabilesc impreviziunea în legea dării în plată sunt:
  • Creşterea cursului cu 52,6% faţă de cursul din momentul acordării; 
  • Creşterea cu 50% a obligaiei lunare de plată faţă de obligaţia iniţială de plată (rata lunară).
Ambele situaţii trebuie să fi persistat timp de 6 luni înainte de notificarea de dare în plată.
 

Avocatul Alexandra Burada, reprezentantul AURSF-Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, ne-a declarat: “Astăzi, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților au fost adoptate modificările la Legea Dării în Plată ca efect al Deciziei Curții Constituționale a României nr. 731/2019.

Amendamentul esențial adoptat astăzi este o adevărată definiție a impreviziunii contractuale care prevede raportarea la un prag de 52,6 % de apreciere a monedei creditului față de moneda națională, cea în care debitorii își realizează veniturile, ce trebuie să se mențînă pe o anumită durata de timp anterioară transmiterii notificării de dare în plata(6 luni). Termenul de 6 luni este corelat cu perioada de 180 de zile la a cărei dată de expirare se declanșează procedura de executare silită a consumatorului.

În acest fel, respectând liniile trasate de Curtea Constituţională a României, care a statuat necesitatea ca legiuitorul să definească ce înseamnă impreviziunea contractuală în materia contractelor de credit în valută contractate de consumatori, prin acest amendament se urmărește eliminarea echivocului și subiectivismului din analiza teoriei impreviziunii.

Până la această dată, practica instanțelor de judecată a fost neunitară și în dezacord cu deciziile anterioare ale CCR, mergând până la a exclude de plano riscul valutar ca și condiție obiectivă a impreviziunii și a lipsi consumatorii supraîndatoraţi de o soluție, deși scopul inițial al legiuitorului a fost tocmai adresarea acestei probleme.

Criza contractelor de credit în moneda CHF a afectat până la această dată zeci de mii de familii care s-au regăsit într-o situație imposibilă. Prin această nouă modificare a Legii 77/2016, ne așteptăm, după 4 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, la identificarea unei soluții cu adevărat viabile pentru această categorie de consumatori, cetățeni români.

Este de asemenea o victorie de ordin juridic deosebit de importantă, o atare definiție a impreviziunii contractuale fiind unică cel puțin la nivel European”.

Dorin Tănase, reprezentantul Asociaţiei Credere ne-a transmis: “Este un moment istoric. Și nu sunt cuvinte mari. Comisia juridică de la Camera Deputaților a adoptat două criterii de impreviziune pentru Legea dării în plată, singurul pas rămas fiind validarea acestora de către Plenul Camerei Deputaților. Astfel, consumatorii aflați în dificultate – fie ca urmare a creșterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referință care intră în componența dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) – au posibilitatea de a obține reechilibrarea contractelor de credit în instanță. Apreciem că textul de lege adoptat astăzi este echitabil și în perfectă concordanță cu cele mai recente decizii ale Curții Constituționale. Suntem extrem de încrezători că această lege va intra în vigoare și va rămâne pentru mult timp un reper pozitiv în Europa în materie de protecția consumatorilor. Și nu vă ascundem că suntem mai mult decât încântați că am participat activ la un asemenea moment de referință. Consumatorii vor avea, în sfârșit, o soluție viabilă în contextul în care Banca refuză sau nu are intenția reală de a ajunge la o soluție echitabilă, benefică ambelor părți”.

 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera