Update articol:

Ion Robu, Credere, reacție la controalele ANPC la creditele bancare din 2004 și până în prezent: O măsură mai mult decât necesară, având în vedere neregulile expuse în spațiul public în ultimii 9-10 ani

Orice acțiune a ANPC de verificare a băncilor, mai ales în domeniul creditării persoanelor fizice, este mai mult decât binevenită, ne-a transmis Ion Robu, reprezentant al Asociaţiei Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor, după ce ANPC a anunțat că a început, la nivelul întregii țări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărțită în mai multe secțiuni.

Ion Robu spune: “Cunoaștem atitudinea defetistă și victimizatoare a băncilor când vine vorba despre astfel de controale, numai că aceasta este exagerată și neîntemeiată. Vorbind de o relație contractuală între consumatori și profesioniști,  este normal, conform legilor țării, să existe autorități de control care să supravegheze în mod activ, continuu, activitatea celor din urmă.

Chiar dacă în cazul de față vorbim în principiu de controale retroactive, care vizează contracte acordate în trecut, acestea sunt mai mult decât necesare, având în vedere neregulile foarte mari expuse în spațiul public în ultimii 9-10 ani, cu precădere în cazul contractelor în franci elvețieni – nereguli cu privire la devalorizarea cursului de schimb, la clauzele abuzive, la cesiuni ilegale, la practici comerciale înșelătoare, la executări silite, de multe ori la limita legii, sau dincolo de lege.

Considerăm că verificarea modului de aplicare a sentințelor judecătorești este imperios necesară și nu ar fi de mirare să descoperim aici mari surprize. Mai exact, modul de implementare a acestor hotărâri urmează un traseu defectuos: banca pierde în instanță definitiv, fiind obligată să pună în practică sentința judecătorilor, doar că de cele mai multe ori o face netransparent, după propriile calcule, laconic, debitorii vizați de deciziile definitive fiind înștiințați doar de rezultatul final al calculelor respective, fără a i se pune la dispoziție modul detaliat de aplicare a sentinței prin care, în speța sa personală, s-a ajuns la rezultatul respectiv.

Amintim, în mod concret, speța “RaiffeisenLeaks” prin care Raiffeisen a fost obligată de instanță să returneze sume de bani către mii de debitori. În urma aplicării sentinței de către bancă, debitorii au fost anunțați prin poștă, SMS sau mail că urmează să primească o anume sumă din partea băncii (în anumite cazuri, suma era total derizorie, de ordinul leilor), fără niciun model de calcul și fără o succesiune a pașilor prin care sentința respectivă a fost implementată. În plus, există debitori care consideră că decizia ar trebui să li se aplice și care au cerut explicații băncii, dar au primit un răspuns standard prin care li se comunica excluderea de la aplicare, fără a primi lămuriri concrete, cu privire la cazul propriu.

Acest mod de aplicare al deciziilor din instanțe favorabile debitorilor în procesele erga omnes trebuie verificat de ANPC în cazul deciziilor deja aplicate, iar procedura ar trebui schimbată pentru viitor, astfel încât debitorul să știe în mod concret cum i se aplică o astfel de sentință”.

ANPC a transmis, astăzi, că, mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent.

ANPC spune că, în ultima perioadă, au fost analizate deciziile instanțelor, în domeniu, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor (punerea în aplicare a Ordinul Președintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiți celor aproximativ 10.800 de consumatori afectați, peste 25 milioane de euro de către bancă), și se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare și la alte instituții financiar-bancare.

Astfel, actuala tematică națională de control urmărește, în principal, verificarea modalității prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit și au acordat și derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale și a celor specifice activității, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) și a combaterii practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, fără a se limita la acestea”.

ANPC a început o amplă campanie de control la băncile din România, privind contractele de credit

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (17/03/2025)

Erata tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.2025 - 14.03.2025

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10.03.-14.03.2025