Update articol:

Decizia UE de a nu-l recunoaşte pe Lukaşenko ca preşedinte legitim echivalează cu o ingerinţă în Belarus, consideră Kremlinul

Aleksandr Lukaşenko Sursa foto: president.gov.by

Decizia Uniunii Europene de a nu-l recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarus contravine legislaţiei internaţionale şi echivalează cu o ingerinţă indirectă în afacerile interne ale acestei ţări, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă Reuters şi TASS, potrivit Agerpres.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost învestit miercuri pentru al şaselea mandat în cadrul unei ceremonii desfăşurate în secret, după mai multe săptămâni de ample proteste în masă împotriva realegerii sale la scrutinul din 9 august, pe care oponenţii săi îl consideră fraudat. El a declarat că a repurtat o victorie covârşitoare (cu 80% din voturi) în cadrul alegerilor de luna trecută şi neagă orice fel de fraude.

‘Deciziile unui şir de state europene de a nu-l considera pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului contravine dreptului internaţional şi nu contribuie la dezvoltarea dialogului între state’, a declarat Peskov în cadrul unei conferinţe de presă vineri, potrivit TASS. ‘Considerăm că astfel de decizii contravin în genere legislaţiei internaţionale (…) şi reprezintă de fapt un fel de amestec indirect în afacerile interne’ ale Republicii Belarus, a adăugat el.

Decizia va complica dialogul dintre Belarus şi UE, a spus Peskov, adăugând că aceasta nu va afecta relaţiile Moscovei cu Minskul, în condiţiile în care Rusia este un aliat apropiat al Belarusului.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat joi că Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, în pofida jurământului depus de acesta miercuri pentru al şaselea mandat, atrăgând atenţia asupra ‘lipsei oricărei legitimităţi democratice’ a liderului belarus şi a cerut o ‘reevaluare a relaţiilor’ blocului comunitar cu Minskul, potrivit AFP.

Înaintea sa, Departamentul de Stat american a anunţat că SUA ‘nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului’, subliniind necesitatea unor alegeri libere şi corecte.

UE refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte legitim, în pofida ‘depunerii jurământului’

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni