Update articol:
Mai multe ţări europene susţin în comun includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”

Declaraţie comună a mai multor ţări din UE: “Noi, europenii, avem nevoie de energie nucleară!”; România – al doilea semnatar, după Franţa

Virgil Popescu Ministrul factura la gaze
  • Este vital ca energia nucleară să fie inclusă în „taxonomia verde” elaborată de Comisia Europeană, pledează ministrul economiei Bruno Le Maire, ministrul delegat responsabil de industrie Agnès Pannier-Runacher și treisprezece dintre omologii lor din alte nouă țări ale Uniunii Europene.

  • Le Figaro: “Este absolut esențial ca energia nucleară să fie inclusă în cadrul taxonomiei europene înainte de sfârșitul acestui an.

 

Mai multe ţări europene, printre care Franţa, România, Finlanda, Cehia, susţin în comun includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”. România este pe locul doi pe lista semnatarilor unei scrisori către Comisia Europeană în care se spune că Europa are nevoie de energie nucleară. Comisia Europeană urmează să decidă în lunile următoare dacă taxonomia sa va eticheta gazele naturale şi energia nucleară drept investiţii “verzi”.

Miza este crucială: avem într-adevăr ambiția de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a ne câștiga independența energetică? Vom folosi cele mai bune arme pentru a ne decarboniza economia?, scrie Le Figaro.

Încălzirea globală este bătălia de astăzi, nu de mâine. În cel mai recent raport al său, Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) a fost foarte clar în previziunile sale: obiectivul de a limita încălzirea cu 1,5° sau 2° C în secolul 21 poate fi atins numai dacă ne reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră în următorii opt ani.

Le Figaro scrie: “Creșterea prețurilor la energie arată, de asemenea, cât de importantă este reducerea foarte rapidă a dependenței energetice de țările străine. Tensiunile în aprovizionarea cu energie vor fi din ce în ce mai frecvente. Nu avem altă opțiune decât să ne diversificăm sursele de aprovizionare, având grijă să nu creștem importurile de energie din afara Europei.

Decarbonizarea economiei noastre necesită transformări imediate și profunde în producție și în modelele noastre de consum, pentru a le face să emită mai puțin CO2. Aceasta înseamnă electrificarea masivă a consumului și dezvoltarea industriilor cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi hidrogenul – care, la rândul lor, necesită mai multă energie electrică pentru a fi produse.

Energia nucleară trebuie să facă parte din soluție. Energiile regenerabile joacă un rol esențial în tranziția energetică, dar avem nevoie de alte surse de energie fără carbon pentru a ne satisface nevoile în mod consecvent și suficient. Energia nucleară este esențială. Reprezintă deja aproape jumătate din producția europeană de electricitate fără carbon.

Energia nucleară este sigură și inovatoare

Energia nucleară este o resursă energetică accesibilă, stabilă și independentă. În primul rând, pentru că protejează consumatorii europeni de volatilitatea prețurilor, spre deosebire de gazele din prezent. În al doilea rând, pentru că aduce o contribuție decisivă la independența surselor noastre de producție de energie și electricitate. Este disponibilă energie fără carbon, care poate produce o cantitate mare de energie electrică competitivă, fără a ne crește dependența de aprovizionarea din țări terțe.

Energia nucleară este sigură și inovatoare. De mai bine de șaizeci de ani, industria nucleară europeană și-a dovedit fiabilitatea și siguranța. Este una dintre cele mai reglementate industrii din lume, cu 126 de reactoare în funcțiune în 14 țări europene.

Schimburile constante între agenții oferă acestei industrii capacitatea de a garanta cele mai înalte standarde de siguranță din lume. Acest lucru este valabil mai ales pentru tratarea deșeurilor.

Industria nucleară europeană este o industrie de frunte în lume, dotată cu tehnologii unice. Dezvoltarea sa ar putea genera aproape un milion de locuri de muncă cu înaltă calificare în Europa. Pe măsură ce cooperarea dintre statele membre se dezvoltă, în curând vom putea construi noi reactoare moderne, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR).

„Avem nevoie de energie nucleară pentru a câștiga bătălia climatică”

Acestea sunt toate motivele pentru care nuclearul trebuie tratat la fel ca toate celelalte surse de producție de energie fără carbon. Tratatele europene permit fiecărui stat membru să își definească propriul „mix” energetic. Este esențial ca drepturile noastre în acest domeniu să fie respectate și ca toate tehnologiile de producere a energiei cu emisii reduse de carbon să fie tratate în mod echitabil.

Prin urmare, este absolut esențial ca energia nucleară să fie inclusă în cadrul taxonomiei europene înainte de sfârșitul acestui an. Toate analizele științifice solicitate de Comisia Europeană cu privire la impactul asupra mediului al energiei nucleare duc la aceeași concluzie: nu există dovezi științifice că energia nucleară contribuie mai mult la încălzirea globală decât alte energii incluse în taxonomie.

Avem nevoie de energie nucleară pentru a câștiga bătălia climatică. Ea este cea mai bună armă a noastră în această luptă. Este o sursă de energie curată, sigură, independentă și competitivă. Ne oferă nouă, europenilor, șansa de a dezvolta în continuare o industrie cu valoare adăugată ridicată, de a crea mii de locuri de muncă calificate, de a ne consolida ambițiile în mediu și de a asigura autonomia strategică și energetică a Europei. Să nu renunțăm la o astfel de oportunitate crucială.

Franța: Bruno Le Maire, ministrul economiei, Agnès Pannier-Runacher ministru adjunct responsabil cu industria;

România: Virgil Popescu, ministrul energiei și ministrul interimar al economiei, antreprenoriatului și turismului, Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor;

Republica Cehă: Karel Havlicek, viceprim-ministru, ministru al industriei și comerțului, ministru al transporturilor;

Finlanda: Mika Tapani Lintila, ministrul economiei;

Slovacia: Igor Matovic, viceprim-ministru și ministru al finanțelor;

Croația: Zdravko Maric, viceprim-ministru și ministru al finanțelor, Tomislav Coric, ministru al economiei și dezvoltării durabile;

Slovenia: Andrej Sircelj, ministrul finanțelor, Jernej Vrtovec, ministrul infrastructurii;
Bulgaria: Andrey Zhivkov, ministrul energiei;

Polonia: Tadeusz Koscinski, ministrul finanțelor, Michal Kurtyka, ministrul climei și mediului;

Ungaria: Mihaly Varga, viceprim-ministru, ministru al finanțelor”.

 

Franţa şi statele din CEE, inclusiv România, cer includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021