Discuțiile urmează întâlnirii de duminică dintre oficialii americani și ucraineni
Witkoff spune că îl crede pe Putin că dorește pacea
Delegația SUA este condusă de înalți oficiali de la Casa Albă și Departamentul de Stat
O delegație americană va încerca să obțină progrese pentru o încetare a focului în Marea Neagră și o încetare mai largă a violenței în războiul din Ucraina când se va întâlni astăzi pentru discuții cu oficialii ruși, după discuțiile cu diplomații din Ucraina duminică, potrivit Reuters.
Așa-numitele discuții tehnice au loc în contextul în care președintele american Donald Trump își intensifică demersurile pentru încetarea asaltului Rusiei împotriva Ucrainei, care durează de trei ani. Săptămâna trecută, el a discutat atât cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, cât și cu președintele rus Vladimir Putin.
O sursă informată cu privire la planificarea discuțiilor a declarat că partea americană a fost condusă de Andrew Peek, un director senior la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, și Michael Anton, un oficial senior al Departamentului de Stat.
Aceștia s-au întâlnit cu ucrainenii duminică seara și intenționează să discute cu rușii luni.
Casa Albă afirmă că scopul discuțiilor este de a ajunge la o încetare a focului maritim în Marea Neagră, care să permită fluxul liber al transportului maritim.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat duminică în emisiunea „Face the Nation” de la CBS că delegațiile americană, rusă și ucraineană au fost reunite în aceeași clădire din Riad.
Dincolo de o încetare a focului în Marea Neagră, a spus el, echipele vor discuta „linia de control” între cele două țări, pe care a descris-o ca fiind „măsuri de verificare, menținerea păcii, înghețarea liniilor acolo unde sunt”. El a spus că se discută „măsuri de consolidare a încrederii”, inclusiv returnarea copiilor ucraineni luați de Rusia.
Rusia va fi reprezentată de Grigory Karasin, un fost diplomat care este în prezent președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, și de Sergei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, șeful delegației ucrainene, a declarat pe Facebook că discuțiile americano-ucrainene au inclus propuneri pentru protejarea instalațiilor energetice și a infrastructurii critice.
După ce forțele ruse au obținut câștiguri în 2024, Trump a inversat politica SUA privind războiul, lansând discuții bilaterale cu Moscova și suspendând asistența militară pentru Ucraina, cerându-i să ia măsuri pentru a pune capăt conflictului.
Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova la începutul lunii martie, a minimalizat îngrijorările aliaților NATO ai Washingtonului că Moscova ar putea fi încurajată de un acord și să invadeze alți vecini.
„Pur și simplu nu văd că vrea să ia toată Europa. Aceasta este o situație mult diferită de cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat Witkoff pentru Fox News.
„Simt că el vrea pace”, a spus Witkoff despre Putin.
Trump a promis de mult timp să pună capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. Dar apropierea sa de Putin i-a neliniștit pe aliații europeni, care se tem că aceasta anunță o schimbare fundamentală după 80 de ani în care apărarea Europei de expansionismul rus a fost misiunea principală a politicii externe a SUA.
Războiul a ucis sau rănit sute de mii de oameni, a strămutat milioane de persoane și a redus orașe întregi la ruine.
Putin, ale cărui forțe au invadat Ucraina în februarie 2022, a declarat la începutul acestei luni că sprijină în principiu propunerea Washingtonului pentru un armistițiu, dar că forțele sale vor continua lupta până când vor fi stabilite câteva condiții cruciale.
Heorhii Tykhyi, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat vineri că părțile ucraineană și americană trebuie „să clarifice modalitățile, nuanțele posibilelor regimuri diferite de încetare a focului, cum să le monitorizeze, cum să le controleze, în general, ce este inclus în domeniul lor de aplicare”.
Marțea trecută, Putin a fost de acord cu propunerea lui Trump ca Rusia și Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice reciproce timp de 30 de zile și a ordonat armatei ruse să le înceteze.
Cu toate acestea, acordul nu a ajuns la un acord mai amplu pe care SUA l-a dorit și pe care Kievul l-a susținut, pentru un armistițiu general de 30 de zile în război.
Trump a declarat sâmbătă că eforturile de a opri escaladarea conflictului Ucraina-Rusia sunt „oarecum sub control”.
SUA speră să ajungă la o încetare generală a focului în câteva săptămâni, vizând un acord de armistițiu până la 20 aprilie, a raportat duminică Bloomberg News, citând persoane familiare cu planificarea.
În ciuda întregii activități diplomatice, atât Rusia, cât și Ucraina au raportat continuarea loviturilor, în timp ce forțele ruse au continuat, de asemenea, să avanseze lent în estul Ucrainei, o regiune pe care Moscova susține că a anexat-o.