Update articol:
UPDATE: PROCURATURA DIN ISTANBUL

Turcia a fost ţinta unui atac economic

banca centrala a turciei

Germania are un interes într-o economie stabilă a Turciei şi monitorizează cu atenţie situaţia, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, când a fost întrebat de turbulenţele care afectează lira turcească, transmite Reuters. Este prea devreme să comentăm asupra expunerii companiilor germane la situaţia economică din Turcia, a adăugat oficialul, care a refuzat să evalueze cele mai recente evoluţii în acest caz.

Procuratura din Istanbul a lansat o investigaţie asupra unor persoane fizice suspectate de implicarea în acţiuni care ameninţă securitatea economică a Turciei, a anunţat luni postul privat de televiziune CNN Turk, potrivit Agerpres. Turcia a fost ţinta unui atac economic, a anunţat Procuratura din Istanbul, care s-a angajat să adopte acţiuni legale împotriva tuturor ştirilor din presa scrisă şi audio-vizuală precum şi de pe conturile reţelelor de socializare despre care se poate aprecia că au servit scopului acestui atac.

Turiştii străini aflaţi în Turcia s-au îngrămădit luni în magazinele scumpe, pentru a profita de faptul că puterea lor de cumpărare a crescut în urma crizei financiare ce a dus cursul lirei turceşti la un minim istoric. O mulţime de turişti, în special din ţările arabe, se puteau vedea la intrarea magazinelor Chanel şi Louis Vuitton din Nisantasi, un cartier de lux din Istanbul, pentru a profita de pe urma prăbuşirii monedei turceşti.

Banca Centrală a Turciei a eliberat lichidităţi: Deprecierea lirei s-a oprit temporar

Deprecierea lirei turceşti s-a oprit, în această dimineaţă, după ce în cursul nopţii înregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, în condiţiile în care Banca Centrală a Turciei şi-a luat angajamentul să furnizeze “toate lichidităţile” necesare băncilor şi a decis reducerea rezervelor minime obligatorii în valută şi monedă locală pentru băncile turceşti, transmite Reuters. Declinul lirei turceşti a afectat luni dimineaţă şi pieţele bursiere din Asia, a majorat cererea pentru dolari, franci elveţieni şi yeni, şi a dus la deprecierea randului din Africa de Sud.

Anunțul a venit după ce ministrul de finanțe, Berat Albayrak, a declarat că autoritățile vor începe să pună în aplicare un plan de acțiune economică în dimineața zilei de luni, după deprecierea lirei de vineri, care a influenţat piețele globale. “Planul nostru de acţiune şi toate măsurile sunt pregătite”, a declarat Berat Albayrak, fără să furnizeze detalii suplimentare. Albayrak a dezminţit orice sugestie că Turcia ar putea interveni asupra conturilor bancare denominate în dolari, spunând că este exclusă orice confiscare sau conversie a acestor depozite în lire turceşti. De asemenea, ministrul turc de Finanţe a descris deprecierea lirei ca fiind “semnul unui atac clar, a unei provocări”.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA. https://financialintelligence.ro/turcii-distrug-dolari-americani-dupa-sanctiunile-impuse-de-trump-video/

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALRO S.A. (ALR) (19/07/2024)

Trading Update T2 2024

LONGSHIELD INVESTMENT GROUP S.A. (SIF4) (18/07/2024)

Inregistrare reprezentanti permanenti al Longshield Investment Group SA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/07/2024)

Neintrunire cvorum AGA O & E 18.07.2024