Update articol:

Turcii distrug dolari americani, după sancţiunile impuse de Trump (video)

Un flash-mob anti-dolari are mare succes în Turcia, ca urmare a declinului monedei locale, cauzat de sacţiunile recente impuse de Washington.
Videoclipurile postate online arată că turcii pun bancnotele americane pe foc, se şterg cu ele la nas şi le distrug.

Presa locală a relatat că o mulțime de oameni sărută bancnotele cu lire turcești și distrug dolari americani.

 

 

 

 

Sahte dolarları yırtıp çiğnediler!

Dolar yerde, TL cepte! Sahte dolarları yırtıp çiğnediler

Publicată de Habertürk pe Duminică, 12 August 2018

 

Recep Tayyip Erdogan: Relaţiile Turcia -SUA, în pericol

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat că deprecierea lirei turceşti este rezultatul unui ”complot politic” împotriva ţării sale, care va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi, în timp ce relaţiile cu SUA sunt în pericol, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Scopul operaţiunii este de a obţine o capitulare a Turciei în toate domeniile, de la finanţe la politică. Ne confruntăm din nou cu un complot politic. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge”, a spus declarat Erdogan în faţa susţinătorilor săi la Trabzon, oraş situat la Marea Neagră (nord-est).

În ultimele săptămâni, relaţiile între cei doi aliaţi din cadrul NATO au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special în urma încarcerării în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, prefigurând o serie de sancţiuni. În cadrul măsurilor de retorsiune în creştere, preşedintele american Donald Trump a decis vineri să dubleze tarifele vamale la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, accelerând astfel devalorizarea monedei turceşti, care a pierdut vineri 16% faţă de dolar.

În faţa devalorizării lirei, preşedintele Erdogan a denunţat vineri un “război economic” şi a invitat populaţia turcă la “luptă naţională” prin schimbul lirei turceşti în valute străine.

Turcia şi Statele Unite sunt parteneri în cadrul NATO. SUA au o bază importantă la Incirlik, în sudul Turciei, utilizată în prezent ca centru de operaţiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi NATO, s-au tensionat pe fondul încarcerării în Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzaţii de terorism, situaţie care a determinat impunerea de sancţiuni americane împotriva a doi dintre miniştrii lui Erdogan şi ameninţări cu restricţii comerciale. Ankara reproşează de asemenea SUA sprijinul acordat în Siria miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG). Ankara consideră că această miliţie are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizaţie ”teroristă” de către Turcia, dar şi de către SUA.

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING