Update articol:

Deputatul Alexandru Stănescu: „Cred că este foarte important să oprim specula cu terenuri agricole”

Foto Facebook Foto Facebook

Deputații din Comisia pentru agricultură a Parlamentului României vor să impună noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole, mai restrictive. În acest sens, a fost elaborat un proiect de modificare a legii în vigoare, Legea nr. 17/2014, care ar putea intra în dezbaterea plenului Camerei în luna martie a acestui an, potrivit declarației președintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, în emisiunea Agro Jurnal difuzată la Digi24, citată de fermierinromania.ro.

Modificările propuse de inițiatorii proiectului țintesc trei obiective principale:

-limitarea vânzării de terenuri agricole la profesioniștii în domeniu;

-eliminarea speculei;

-accesul mai facil al tinerilor la suprafețele agricole.

Persoanele fizice ar trebui să aibă studii în domeniul agricol, iar persoanele juridice să fi obținut venituri din agricultură în proporție de 75% din totalul cifrei de afaceri. Dreptul de preemțiune va putea fi exercitat de ceilalți proprietari și de rude de gradul I, dar și de arendași, cu respectarea unor condiții legate de reședință, ca și în cazul celorlalți cumpărători, și de perioada în care au avut suprafețele în arendă, conform fermierinromania.ro .

În viziunea inițiatorilor proiectului de lege, speculațiile în tranzacțiile cu terenuri ar putea fi eliminate prin nivelul impozitării. „Dacă ai cumpărat terenul și vrei să-l vinzi într-un orizont de timp de opt ani, diferența dintre valoarea de vânzare și cea de cumpărare va fi impozitată cu 80% atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice”, a precizat deputatul Alexandru Stănescu, la Agro Jurnal.

Într-un interviu acordat acum câteva luni www.financialintelligence.ro,  Alexandru Stănescu ne-a declarat:  Cu privire la vânzarea terenurilor către străini, consider că trebuie respectate principiile de bază ale tratatelor referitoare la respectarea libertăţilor fundamentale şi principiul nediscriminatoriu pe bază de cetăţenie sau naţionalitate, deoarece suntem într-o piaţă unică europeană. În acest context, prin proiectul de lege care a trecut de dezbaterile Comisiei pentru agricultură am stabilit nişte restricţii care nu sunt discriminatorii, dar sunt justificate de un interes public major, pentru a atinge obiectivul urmărit şi anume, cultivarea terenului şi nu specula. În această lege au fost stabiliţi foarte clar beneficiarii dreptului de preemţiune începând cu coproprietari şi rudele de gradul 1 care nu se înţeleg pe cale amiabilă şi continuând cu investitori, arendaşi, tineri fermieri, asociaţii, proprietare vecini, Academia de Stiinţe Agricole şi Silvice şi Agenţia Domeniilor Statului.

De asemenea, pentru cumpărători au fost stabilite unele condiţii obligatorii de domiciliu/reşedinţă (5 ani anterior înregistrării de vânzare), să defăşoare activităţi agricole cu cel puţin 5 ani înainte de înregistrarea cererii de vânzare, să fie înregistraţi la autorităţile fiscale ( 5 ani anterior) şi să aibă studii de specialitate.

În plus, a mai fost prevazută obligaţia ca terenul cumpărat conform legii să nu poată fi înstrăinat timp de 15 ani, iar în condiţiile în care se înstrăinează înainte de termenul de 15 ani, acest lucru să fie realizat numai către Agenţia Domeniilor Statului. O altă condiţie general valabilă este utilizarea terenului numai pentru activităţi agricole”.

O temă sensibilă în România, dar și la nivel european, este cumpărarea de terenuri de către străini și acapararea suprafețelor agricole, dar prețurile atractive și lipsa unor reglementări mai restrictive au atras ușor capitalul din afara țării în tranzacțiile interne.

Discuții pe marginea proiectului de lege care se află încă în comisia de specialitate din Camera Deputaților au loc de mai bine de un an de zile, timp în care deputații au avut mai multe runde de discuții și cu fermierii.

 

Alexandru Stănescu: „Desfășurarea normală a irigațiilor în România reprezintă o problemă de interes național strategic”

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021