Update articol:

Deputatul Mădălin Borș: Investițiile în rețelele de energie sunt, de fapt, investiții în viitorul României

România are nevoie urgentă de modernizarea rețelelor de distribuție a energiei, spune deputatul Mădălin Borș, membru al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. În cadrul dezbaterii “Rolul sectorului energetic în dezvoltarea economiei”, organizată de ACUE și Financial Intelligence, Mădălin Borș a transmis un mesaj clar: dacă vrem o economie puternică și energie accesibilă, trebuie să investim serios în infrastructura energetică.

„În trecut, producția de energie era concentrată în câteva puncte fixe – în general, acolo se și consuma sau în proximitatea marilor centrale de producere a energiei. Astăzi, însă, energia se produce în toată țara. Din păcate, rețelele de distribuție nu au ținut pasul cu această schimbare. Iar fără investiții masive în rețea, nu avem cum să mergem mai departe”, a subliniat deputatul.

Energie ieftină? Avem nevoie de rețele moderne

Deputatul Mădălin Borș a atras atenția asupra unei probleme critice: România a devenit importator net de energie în ultimii ani. “Ca să ai energie ieftină, trebuie să o produci în ţară. Dar nu poți produce fără infrastructură. În județul meu, Teleorman, unde gradul de însoleiere este unul destul de mare, am ratat investiții de 25 de milioane de euro anul trecut și riscăm să pierdem alte 20 de milioane anul acesta. Totul din cauza unei linii electrice care nu poate suporta evacuarea de energie”, a povestit el.

Soluția? Cooperare între distribuitori și ANRE, viziune pe termen lung și un angajament ferm pentru dezvoltare.

Securitatea energetică – o urgență ignorată

Un alt punct sensibil semnalat de Borș este lipsa unei componente dedicate securității în tarifele de distribuție a energiei. „Transelectrica, pe zona de transport a energiei, are în tariful de sistem o secțiune specială pentru securitate. În schimb, la distribuitori, nu există așa ceva. Totul trebuie acoperit dintr-o anvelopa de 15% din tariful de distributie, unde intră mentenanța IT, parcul auto, chirii și îşi face loc şi securitatea cibernetică”, a explicat acesta.

Prosumatorii – o forță energetică, dar vulnerabilă

În contextul în care România are deja 200.000 de prosumatori – adică echivalentul a trei reactoare de la Cernavodă în termeni de putere instalată – Borș trage un semnal de alarmă: multe dintre echipamentele acestora trimit date sensibile în afara țării, fără o minimă garanție de securitate.

„Azi, 70% dintre prosumatori trimit datele către un cloud din Shenzhen. Mâine, după un simplu update de firmware, se pot trezi că invertorul nu mai funcționează. E o situație periculoasă. În Comisia de IT am adoptat deja Regulamentul 5G, care creează un registru național al furnizorilor de echipamente. Dar acesta trebuie extins și spre zona energetică”, a spus Borș.

Deputatul a concluzionat cu un apel către autorități și producători: „Este datoria noastră – Parlament, guvern, ANRE – să colaborăm cu producătorii pentru a garanta siguranța și funcționarea corectă a acestor echipamente. Prosumatorii sunt parte din viitorul energetic al României, iar noi trebuie să ne asigurăm că acest viitor este sigur și sustenabil.”

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (23/04/2025)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (23/04/2025)

Stadiul proiectului de autorizare a CCP.RO Bucharest S.A.

Premier Energy PLC (PE) (23/04/2025)

Notificare detineri majore >10%

Sphera Franchise Group (SFG) (23/04/2025)

Disponibilitate vot online AGOA&AGEA din 29.04.2025

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (23/04/2025)

Plata cuponului 32 si rambursare rata principal 31 & calcul rata dobanda pentru cuponul 33