Update articol:

Deputatul PSD Dumitriţa Gliga interpelează trei miniştri cu privire la măsurile de relansare a industriei de semiconductori

https://www.facebook.com/gligadumitrita

Pe fondul anunţatei strategii a Comisiei Europene referitoare la crearea unui ‘ecosistem european al cipurilor de ultimă generaţie’, deputatul PSD Mureş, Dumitriţa Gliga, a solicitat, miercuri, explicaţii din partea a trei ministere din Guvernul României, cu privire la măsurile de relansare a industriei de semiconductori.

Deputatul PSD susţine că accentul deosebit pus la nivelul Uniunii Europene în sfera digitalizării impune o reconsiderare a priorităţilor şi la nivel naţional, existând perspectiva revitalizării producţiei de semiconductori, iar în acest context a adresat o interpelare ministrului interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Virgil-Daniel Popescu, ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrului interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Tanczos Barna.

Parlamentarul social-democrat a spus că, în perioada următoare, Comisia Europeană va prezenta un “Act european privind cipurile”, care îşi propune conectarea capacităţilor de cercetare, proiectare şi testare existente la nivel european, în paralel cu coordonarea investiţiilor UE şi naţionale de-a lungul lanţului valoric.

“Obiectivul este crearea unui ‘ecosistem european al cipurilor de ultimă generaţie’, incluzând impulsionarea producţiei de semiconductori în statele membre ale UE. România are o tradiţie valoroasă pe acest palier, cu programe de cercetare-dezvoltare, producţie autohtonă şi exporturi semnificative de dispozitive şi circuite semiconductoare în multe state ale lumii, tradiţie întreruptă, din păcate, în condiţiile controversatei tranziţii autohtone la economia de piaţă. În pofida acestor sincope, actualele orientări şi accentul cu totul deosebit pus la nivel european în sfera digitalizării şi a tehnologiilor informatice, inclusiv în ceea ce priveşte resursele financiare alocate, impun o reconsiderare a priorităţilor şi la nivel naţional, cu perspectiva revitalizării energice a producţiei autohtone de profil, a valorificării mai bune a capitalului uman, a expertizei de care ţara noastră nu duce lipsă şi, nu în ultimul rând, a creării de noi locuri de muncă, pe o piaţă internă cu un şomaj în continuă creştere”, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Dumitriţa Gliga.

Parlamentarul PSD a arătat că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, recent, în faţa Parlamentului European, mesajul anual referitor la Starea Uniunii, iar între tematicile abordate s-a numărat şi criza acută care se manifestă pe plan internaţional în materie de semiconductori.

“Înaltul oficial UE a accentuat importanţa deosebită a dispozitivelor cu semiconductori în dezvoltarea tehnologiilor digitale, accentuând asupra necesităţii direcţionării investiţiilor UE în ceea ce priveşte sporirea competitivităţii şi consolidarea ‘suveranităţii tehnologice europene’. Faţă de cele de mai sus, i-am întrebat pe domnii miniştri care este abordarea în domeniu a ministerelor pe cale le conduc şi în ce fel îşi propune Guvernul să valorifice orientările strategice anunţate de Comisia Europeană pe palierele cercetare-dezvoltare şi producţia europeană de semiconductori”, a spus Dumitriţa Gliga.

Deputatul social-democrat a precizat că a întrebat dacă la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, respectiv al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării sunt avute în vedere strategii clare şi măsuri concrete privind relansarea industriei naţionale a semiconductorilor, date fiind implicaţiile evidente ale unui asemenea demers atât în legătură cu revigorarea altor ramuri industriale, cât şi în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă.

“În aceeaşi logică, am întrebat care sunt măsurile vizate la nivelul Ministerului Educaţiei pentru mai buna adaptare a învăţământului mediu şi superior tehnic românesc la exigenţele concrete ale pieţei, în acord cu standardele şi cerinţele pe acest palier în plan naţional, european şi internaţional. Şi aceasta plecând de la şcolile de meserii, trecând prin liceele şi colegiile tehnice şi ajungând la facultăţile de profil de la marile universităţi tehnice din toată ţara, inclusiv din perspectiva sporirii semnificative a cifrelor de şcolarizare alocate”, a precizat parlamentarul PSD de Mureş.

BVBStiri BVB

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

BRK Dow Turbo Short 35750 (BKDOWTSB9) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 10:06 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018