Deputatul USR Cristina Prună a transmis, săptămâna aceasta, zeci de interpelări către ministere privind exceptarea unor companii de stat de la prevederile Ordonanţei de urgenţă nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă.
Prună îi întreabă pe miniștrii energiei, economiei, finanțelor, apărării, mediului, culturii dacă susțin exceptarea unor societăți din portofoliile lor de la guvernanța corporativă și le solicită motivele.
Vezi in DOCUMENT companiile și ministerele vizate de interpelările Cristinei Prună
Deputata precizează că, în Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților va intra, din nou, în dezbatere Proiectul de lege pentru adoptarea Legii de modificare a art.1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvenului nr.109/2011 privind integrarea principiilor de guvenanță corporativă de către întreprinderile publice, principii dezvoltate de Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Astfel, prin această modificare, vor fi exceptate de la principiile de transparență a selecției managementului și a membrilor organelor de administrare, precum și de responsabilitate și administrare transparentă peste 100 de companii de stat, se arată în interpelare, care adaugă: ”În forma inițală a proiectului, guvenul susținea exceptarea a 3 companii ce desfășoară activități cu specific de apărare și securitate națională: Regia autonomă “Rasirom”, Administrația Națională de Meteorologie și Compania Națională “Romtehnica”. Între timp, lista excepțiilor s-a mărit și a ajuns la peste 100 de companii, majoritatea neavând un astfel de specific”.
În februarie, Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că este neconstituțională legea care modifica articolul 1 alineatul (3) din OUG nr. 109/2011.
Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de 64 deputați liberali.
În decembrie, Parlamentul a aprobat o lege prin care circa 100 de companii de stat urmau să fie exceptate de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă.
Mediul de afaceri a criticat dur modificările, unul dintre cei mai vehemenți fiind Fondul Proprietatea care i-a cerut preşedintelui Iohannis să trimită înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă.