Update articol:
Forumul Energiei

Deputatul Virgil Popescu: Ne vom bate, în Comisia de Industrii, să eliminăm taxa de 2% pe afacerile companiilor din energie (video)

Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, consideră că OUG 114 și cea de modificare a sa fac rău industriei, precizând că va încerca, în Comisie, să elimine taxa de 2% pe afacerile companiilor din energie.

Domnia sa a declarat, la Forumul Energiei, organizat de Financialintelligence.ro: “Cel mai mare rău a fost că a apărut o schimbare de legislație peste noapte care a dat peste cap întregul mediu de afaceri. O instabilitate a legislativului a bulversat întrega economie. Acest lucru este dovedit prin apariția OUG 114 bis, care încearcă să corecteze. Cred că urmează și OUG 114 terț, care să mai corecteze, în continuare”.

Domnia sa a mai spus că acea taxă de 2% asupra afacerilor companiilor de energie – și scoasă pentru producătorii pe carbune – distruge sistemul și producătorii: “Cred că îi pune în dificultate și mai mult. Există riscul ca acest lucru să fie interpretat ca ajutor de stat și, la anul, CEO trebuiască să returneze acești bani. CEH are de returnat un ajutor de stat. CEO are probleme cu lichiditatea, dacă îi mai vine o returnare de ajutor de stat, cred că putem pune cruce producției de energie pe cărbune.

Ne vom bate în Comisie să scoatem de tot această taxă, care este proastă – nu ajută bugetul, pentru că se duce la ANRE care nu are nvoie de bani. Nu înțeleg de ce ținem această taxă”.

În opinia domnului Popescu, plafonarea prețului la gaze și energie, dublată de o reglementare brutală a ANRE pe ratele de rentabilitate, defavorizează investițiile: “Pe stat nu il interesează dacă vom avea investiții noi în energie electrică în România. Nu am avut puse în funcțiune capacități, înafară de Iernut și Brazi. Cred că trebuie să umblăm și aici“.

Totodata, este rău să plafonăm prețul, după ce ne-am chinuit să avem o bursă, a mai precizat deputatul PNL.

„Prin această OUG, Guvernul nu a făcut decât să lovească în producători – Romgaz și Petrom. (…)

Pe cine a ajutat? Pe clientii casnici – nu, pe clienții industriali nu, pentru că nu cumpără mai ieftin. Dacă luăm în calcul că, pentru prima dată Guvernul intră peste reglementator și mărește ratele de rentabilitate cu 20%, mă întreb pentru cine e făcută OUG?

Problema în piață este că se exploatează lacune legislative. Legislația e depășită. Abia așteptăm să discutăm OUG 114 bis în Comisie. Pentru că OUG 114 nu a ajuns. Sper să ne putem spune punctul de vedere”, a mai spus Virgil Popescu.

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (10/07/2020)

Initierea programului de rascumparare de actiuni

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (10/07/2020)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (10/07/2020)

Renuntarea domnului Iulian Robert Tudorache la mandatul de Administrator

SOCEP S.A. (SOCP) (10/07/2020)

Decizie ASF nr.817/08.07.2020 de aprobare a documentului de fuziune