Update articol:

DESIGNETZ: Generarea descentralizată și stocarea flexibilă constituie baza pentru o tranziție energetică reușită

E.ON Energie România fuziune cu E.ON Furnizare Gaz

După mai bine de patru ani de cercetare și perfecționare, au fost prezentate rezultatele proiectul DESIGNETZ condus de E.ON și finanțat de Ministerul Federal German pentru Economie și Energie, potrivit unui comunicat de presă. De la începutul anului 2017, un număr de 46 de parteneri de proiect au lucrat împreună în regiunile din Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat și Saarland, pentru a dezvolta soluții accesibile pentru o viață sustenabilă, sigură și în același timp un sistem energetic eficient, din punctul de vedere al costurilor.

Rezultatele cercetării oferă informații importante despre cum ar putea arăta lumea energetică de mâine. Acestea confirmă că tranziția energetică din Germania este fezabilă din punct de vedere tehnic și că elementul de bază al viitorului sistem energetic este o infrastructură inteligentă și bine dezvoltată. Infrastructura rețelelor formează coloana vertebrală a tranziției energetice. În plus, un rol important vor juca potențialul de flexibilitate și principiul echilibrării inițiale a producției și consumului de energie la nivel local, ori de câte ori este posibil.

Thomas König, responsabil pentru activitatea de rețea a E.ON, declară: „Odată cu finalizarea cu succes a DESIGNETZ, am creat un prototip pentru sistemul energetic de mâine. DESIGNETZ a demonstrat: avem soluțiile tehnice pentru un sistem energetic descentralizat și durabil. Reglementările viitoare ar trebui, mai presus de toate, să stimuleze investițiile și inovația în infrastructura rețelelor și să permită operatorilor de rețea să exploateze toate opțiunile de flexibilitate pentru stabilizarea rețelelor.

Andreas Feicht, secretar de stat la Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Energie, precizează: „DESIGNETZ, unul dintre cele cinci proiecte din programul nostru de finanțare SINTEG, oferă informații importante despre condițiile necesare pentru un cost optim al tranziției energetice. Le vom încorpora în dezvoltarea ulterioară a cadrului de reglementare. Experții DESIGNETZ au demonstrat în special importanța extinderii timpurii și suficiente a rețelei, dar și a funcționării optimizate a acesteia, însoțită de inteligență, spirit inovator și flexibilitate.”

În faza finală a proiectului, centralele individuale din subproiectele DESIGNETZ, care pot absorbi sau elibera energie în mod flexibil, au fost integrate în sistemul general. Astfel, pentru prima dată, a fost creată o comunicare bidirecțională între centralele tehnice reale și așa-numitul sistem Cockpit. De exemplu, a fost posibil ca un sistem de stocare a energiei să comunice câtă energie ar putea stoca sau alimenta în rețea. Sistemul Cockpit a evaluat flexibilitatea oferită, adică a clasificat-o în funcție de posibilele schimbări meteo, timpi de răspuns și defecțiuni tehnice. În plus, a reușit să integreze sistemele tehnice într-un sistem de furnizare a energiei simulat, al anului 2035, și astfel să evalueze performanța și stabilitatea acestuia.

DESIGNETZ a demonstrat cu sistemul Cockpit că asigurarea adaptării este individuală și respectă diferite procese și standarde. Atunci când se implementează un sistem energetic descentralizat, este, prin urmare, important să se integreze tehnologia digitală în rețele pentru adaptabilitatea rapidă la fluctuațiile de producție și consum. Flexibilitatea vine, de exemplu, de la consumatorii industriali flexibili, de la electromobilitate, de la instalațiile de depozitare sau de la generarea de hidrogen verde. Condițiile preliminare pentru aceasta sunt stimulentele pe piețele relevante și o mai mare digitalizare a rețelelor și instalațiilor.

Concluzia este că un viitor sistem energetic bazat exclusiv pe generarea regenerabilă poate funcționa dacă adaptabilitatea tuturor sectoarelor este exploatată în același timp și infrastructura rețelei este extinsă în mod inteligent. Pentru aceasta, o importanță deosebită îl are sistemul descentralizat al operatorilor de rețea de distribuție. Acest lucru necesită instrumente care fac rețeaua de deservire viabilă din punct de vedere economic, precum și condiții de investire competitive la nivel internațional și adecvate în ceea ce privește riscurile.

Proiectul a mai arătat că sistemul energetic al viitorului poate deveni realitate numai dacă are parte de o susținere largă din partea societății: tranziția energetică trebuie să fie permisă de factorii politici și implementată împreună cu companiile și cetățenii.

Proiectul a fost implementat în statele germane Renania de Nord-Westfalia, Saarland și Renania-Palatinat ca parte a programului de finanțare SINTEG („Schau-fenster Intelligente Energie”) al Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Energie. În aceste regiuni, sistemul energetic german este cartografiat în diversitatea sa. Proiectul a început oficial la 1 ianuarie 2017 și s-a desfășurat timp de aproximativ patru ani într-un consorțiu format din 46 de parteneri cu experiență din sectorul energetic, industrie, cercetare și dezvoltare. E.ON SE este liderul consorțiului acestui proiect a cărui valoare se ridică la 66 milioane de euro.

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (05/12/2022)

Convocare AGOA 12 (13) ianuarie 2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (05/12/2022)

Tranzactii intre parti afiliate EFSA - OPCOM

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (05/12/2022)

Notificare cu privire la numarul si tipul de investitorilor

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/12/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 28 noiembrie - 2 decembrie 2022