Update articol:
Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI 2025

Diana DOBROMIR, Mușat și Asociații: Mediul de afaceri este într-un echilibru fragil, între optimism și îngrijorare

Suntem într-un mediu antreprenorial care se balansează între optimism și îngrijorare, iar echilibrul este fragil, a spus Diana DOBROMIR Managing Associate – Restructuring & Insolvency Practice, Mușat și Asociații, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI, organizată de Financial Intelligence, pe 28 mai.

Ea a detaliat: “Observăm o tendință generală de precauție la nivelul economiei actuale, care este marcată de incertitudini şi lipsă de predictibilitate, iar toate acestea influențează și mediul antreprenorial. Acest tablou statistic se reflectă şi în piaţa insolvenţelor unde observăm o creștere a numărului procedurilor de insolvență la nivel de 2024 comparativ cu 2023 de 9,45% în sectoarele cu grad ridicat de îndatorare – construcții, distribuţie, servicii.

Mai important de observat este că se înregistrează o creștere de 58% la nivelul companiilor de impact, adică acele companii care au active de peste un milion de euro.

Pare un tabloul sumbru, însă ceea ce cifrele, de fapt, indică este că mediul antreprenorial traversează un proces de transformare, proces la care suntem datori să participăm şi noi, specialiștii – avocați, practicieni în insolvență, în vederea susținerii demersurile de redresare a companiilor.

Mediul de afaceri demonstrează faptul că a învățat să funcționeze și în lipsă de predictibilitate , să meargă mai departe şi atunci când apele nu sunt foarte clare. Acest lucru este demonstrat de faptul că, potrivit statisticilor ONRC, la nivel de 2024 există şi o creştere de peste 118% numărului de proceduri de concordat accesate.

Înțelegem, cu un optimism ușor rezervat, că se utilizează măsurile de prevenție ca un instrument strategic, nu doar ca măsură de ultim moment sau ca mecanism de protejare a companiilor ceea ce înseamnă că prevenţia începe să câştige teren şi există premise să fie accesată mai des, în special de companiile mari şi medii.

Suntem într-un moment de răscruce, a mai spus Diana DOBROMIR: „Adaptabilitatea, planificarea strategică sunt elemente cheie, care vor face diferența în perioada următoare.

Este păcat să fie accesate, cu bună-credință, în condiții optime, aceste proceduri de restructurare, pentru ca există resorturi legale si tehnice care vin în sprijinul mediului de business.

Avem o legislaţie a insolvenței echilibrată care s-a îmbunătățit, să recunoaștem, considerabil în ultimii ani şi o legislaţie a pre-insolvenței, care, la rândul său, pune la dispoziție mecanisme şi cadre eficiente care, analizate şi implementate integrat, pot constitui bazele restabilirii viabilității economice a unui business in distress.

Şi atunci, câtă vreme există un cadru legal care vine să sprijine afacerile în dificultate şi mecanisme de early warning implementate, mai mult sau mai puțin eficient la nivel național, există premisele pentru optimizare, pentru identificarea elementelor cheie care să contribuie la salvgardarea companiei respective.

Însă, trebuie să fim un pic realiști, să privim și în interiorul companiei respective şi să ne punem întrebarea dacă nu cumva ar trebui schimbat unghiul din care este analizată problema, adică din perspectiva unei nevoi acute de creştere a responsabilităţii manageriale ca mecanism de prevenire a insolvenţei.

Creșterea responsabilității manageriale poate fi un resort eficient pentru preîntâmpinarea dificultăților financiare.”

Concluzionând, avocatul citat a spus: “Este responsabilitatea fiecărui business să identifice problemele cu care se confruntă, să vină cu soluții personalizate şi o planificare strategică și, într-o astfel de situație, vom avea un mediu economic mai sănătos, mai eficient, mai competitiv. Dacă nu, din păcate, ne vom confrunta cu un val de falimente necontrolate, cu pierderi financiare în lanţ și o stagnare economică.

Din punctul nostru de vedere, trebuie să intervină o schimbare și în mentalitatea antreprenorului român pentru salvarea valorii afacerii – pentru că cea mai grea decizie într-o restructurare nu se referă la cifre ci la ego – pentru că cea mai grea decizie într-o restructurare nu se referă la cifre ci la ego, cifrele sunt doar efectul, acceptarea este primul pas spre salvare.”