Update articol:

Die Welt: Statele UE, profund îngrijorate de abordarea SUA privind gazoductul Nord Stream 2

Sursa foto: nord-stream2.com

Majoritatea statelor membre UE consideră sancţiunile SUA legate de construirea gazoductului Nord Stream 2 ca o încălcare a dreptului internaţional, a anunţat vineri publicaţia germană Die Welt, în ediţia sa online, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 12 august, delegaţia blocului comunitar şi-a exprimat poziţia diplomatică, sprijinită de 24 din cele 27 de state membre UE, către Departamentul de Stat al SUA, susţine ziarul german.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Comisiei Europene nu au comentat imediat informaţia.

Ambasada SUA din Berlin a informat într-un email că se preferă cooperarea cu Europa şi nu sancţiunile, dar dominaţia Rusiei asupra pieţelor europene de gaze a lăsat SUA fără alternativă.

“Statele Unite trebuie să acţioneze faţă de ameninţarea la adresa securităţii noastre naţionale şi faţă de interesele politicii externe”, se arată în comunicat.

Surse diplomatice au confirmat pentru Die Welt că au loc convorbiri telefonice între UE şi SUA şi este analizat demersul blocului comunitar.

“Suntem profund îngrijoraţi de sporirea folosirii sancţiunilor de către SUA contra intereselor şi companiilor europene. UE consideră folosirea extrateritorială a sancţiunilor ca o încălcare a dreptului internaţional, companiile europene implicate desfăşoară activităţi de afaceri legitime”, au declarat sursele pentru ziarul german.

Consorţiul Nord Stream 2, cu sediul în Elveţia, are cunoştinţă de iniţiativa UE dar nu comentează, a precizat un purtător de cuvânt.

Şi secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat luna trecută că SUA se îndreaptă spre sancţionarea celor implicaţi în gazoductul Nord Stream 2, ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică.

“Ieşiţi acum sau riscaţi consecinţe”, a declarat şeful diplomaţiei americane, adăugând că administraţia SUA va aplica sancţiuni conform Legii contravenţiilor prin sancţiuni din America (CAATSA).

Frank Fannon, oficial al Departamentului de Stat al SUA, a clarificat că Washingtonul a înăsprit criteriile pentru tipurile de investiţii şi entităţile care ar putea încălca reglementările. El a declarat că SUA vor “să consolideze securitatea energetică transatlantică”.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Termenul iniţial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020, însă la finele lunii decembrie 2019, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGAE12-13.11.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Documente suport AGOA & AGEA din 26.11.2020

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Raport trimestrul 3 2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23.10.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/10/2020)

Structura actionariat la data de 16 octombrie 2020