Update articol:

Din cele 64.000 de doze de vaccin, 87 au fost risipite (Gheorghiță)

vaccin coronavirus, vaccinare pixabay.com

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că din cele peste 64.000 de doze primite până acum de România, 87 de doze au fost risipite, însă este „un risc asumat”.

„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că vorbim despre un vaccin multidoză”, a declarat medicul Gheorghiță, întrebat despre situația de la Găești, unde conducerea centrului de vaccinare a decis să vaccineze și alte persoane, în afară de medici, pentru a nu risipi dozele, în cazul în care nu toți medicii au vrut să se imunizeze, potrivit digi24.ro.

Valeriu Gheorghiță a menționat și cum ar trebui să se desfășoare vaccinarea, în condițiile în care dintr-un flacon de vaccin se fac 5 doze, iar odată scos de la temperatura de -80 de grade, vaccinul poate fi păstrat 5 zile în frigider normal și 6 ore, după ce a fost scos din frigider.

„În momentul în care, pe perioada zilei, constantăm că avem mai multe doze decât numărul destinat pentru programările din acea zi, putem să chemăm din persoanele programate în zilele următoare. Dacă am apucat să administrăm o singură doza dintr-un flacon și vedem că nu mai avem pe nimeni, ținem cont de faptul că cele 4 doze pot fi folosite în următoarele 6 ore și atunci mai chemăm din persoanele programate a doua zi”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

BVBStiri BVB