Update articol:

Diplomaţia rusă: Acord de încetare a focului între Azerbaidjan şi Armenia cu începere de sâmbătă la prânz

Serghei Lavrov Sursa foto: russiancouncil.ru

Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, pradă luptelor, a anunţat diplomaţia rusă după negocieri maraton la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku, scrie AFP.

Pe fondul conflictului din Nagorno-Karabakh, miniștrii de externe ai Armeniei și Azerbaidjanului au fost invitați la Moscova pentru a purta negocieri privind încetarea focului, schimbul de prizonieri și cadavrele celor uciși.

După 10 ore de negocieri la Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Armenia și Azerbaidjanul au convenit asupra încetării focului în Nagorno-Karabakh, începând cu 10 octombrie.

“Un acord de încetare a focului este anunţat cu începere de la orele 12.00, 10 octombrie 2020, în scopuri umanitare”, a indicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citind un comunicat la finalul negocierilor.

Potrivit declarației, Baku și Erevan au fost de acord să înceapă discuții „de fond” asupra conflictului din Karabah.

„Republica Azerbaidjan şi Republica Armenia, cu medierea copreședinților grupului OSCE Minsk, încep negocieri de fond cu scopul de a realiza o soluționare pașnică a conflictului cât mai curând posibil” , a declarat Lavrov. Coprezidat de Rusia, Statele Unite şi Franţa, Grupul de la Minsk este de la mijlocul anilor 1990 principalul mediator internaţional în acest conflict. “Parametrii specifici” ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului vor fi conveniţi ulterior, a adăugat Serghei Lavrov.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a precizat ulterior pentru agenţia France Presse că acordul de încetare a focului va începe sâmbătă la prânz.

Ministrul Serghei Lavrov a afirmat că acordul de încetare a focului va permite “schimbul de prizonieri de război, de alte persoane şi de corpuri ale celor ucişi, în acord cu criteriile Comitetului Crucii Roşii”.

Aceste negocieri între miniştrii de externe armean şi azer, la Moscova, au durat peste 10 ore şi s-au încheiat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă.

De la 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă.

Bilanţul oficial a urcat vineri la peste 400 de morţi, dintre care 22 de civili armeni şi 31 azeri. El este însă foarte parţial şi ar putea fi mult mai ridicat, fiecare tabără afirmând că a eliminat mii de soldaţi inamici.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022