Update articol:
Studiu Duke University:

Directorii financiari se tem de o recesiune în 2020

Mai mult de două treimi dintre directorii financiari care răspund la cel mai recent studiu Duke University se așteaptă ca o recesiune să lovească SUA până la sfârșitul anului 2020

Directorii companiilor devin din ce în ce mai îngrijorați de starea economiei SUA, aproape jumătate așteptând o recesiune în decurs de un an, potrivit CNBC.

Aproximativ 48,1% estimează o creștere negativă până în trimestrul al doilea al anului 2020, potrivit celui mai recent sondaj Global Business Outlook al Duke University / CFO Global Business Outlook. Rezultatele arată că 69% estimează o recesiune care va începe înainte de sfârșitul anului viitor, ceea ce este aproape în concordanță cu studiul anterior din aprilie, care a arătat că 67% anticipau o scădere până în trimestrul III 2020.

În ansamblu, sondajul a arătat că directorii financiari încă mai cred că economia este slăbită, iar perspectivele pentru afacerile lor scad. Motivele îngrijorărilor lor diferă, unii indicând tarife comerciale și alții enumerând motive care variază de la concurență puternică la costuri de transport și riscuri de credit.

„Cifrele pot fluctua ușor, dar acesta este cel de-al treilea trimestru consecutiv în care directorii financiari din S.U.A. au prezis o recesiune în 2020”, a declarat John Graham, profesor de finanțe la Fuke School of Business din cadrul  Duke și director al studiului. „În acest trimestru, este semnificativ cât de puternic este prezisă recesiunea în alte părți ale lumii”.

Rezultatele vin în contextul în care mulți economiști consideră că creșterea economiei SUA slăbește din ritmul său puternic de aproape 3% în 2018 si câștigul de 3,1% raportat în primul trimestru al anului 2019.

Cu toate acestea, cifrele nu sunt în concordanță cu sentimentul micilor afaceri, care sunt optimiste.

„Războaiele comerciale și incertitudinea economică generală dăunează perspectivei economice”, a spus Graham.