Update articol:

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, acuzată de Banca Mondială, fostul său angajator, că a făcut presiuni pentru a spori poziția Chinei în clasamentul Doing Business

twitter.com twitter.com

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a criticată joi de Banca Mondială, fostul său angajator, pentru că a făcut presiuni pentru a spori poziția Chinei într-un clasament al economiilor, scrie Bloomberg.

Georgieva a declarat că nu este de acord cu concluziile, compilate de o firmă de avocatură externă Băncii Mondiale.

Banca Mondială a găsit probleme de etică atât de serioase în sondajul raportului „Doing Business”, încât a decis să abandoneze în întregime seria, potrivit unei declarații.

Poziția Chinei în raportul din 2018, lansat în octombrie 2017, ar fi trebuit să fie cu șapte locuri mai jos – la numărul 85, mai degrabă decât să rămână la 78 – a declarat Banca Mondială într-o revizuire publicată în decembrie.

“Modificările aduse datelor Chinei în Doing Business 2018 par a fi produsul a două tipuri distincte de presiune aplicate de conducerea băncii asupra echipei Doing Business”, a declarat Banca Mondială într-un raport joi. Banca i-a acuzat pe Georgieva si pe un consilier ca au pus „presiune” de „a face modificări specifice pe datele Chinei într-un efort de a-i spori punctajul in clasament, exact în același timp în care țara trebuia să joace un rol cheie în creșterea capitalului băncii.”

Georgieva a ocupat funcția de director executiv al Băncii Mondiale înainte de a fi aleasa să o succeada pe Christine Lagarde în funcția de șef al FMI.

„Nu sunt de acord în mod fundamental cu constatările și interpretările investigației privind neregulile la date, deoarece se referă la rolul meu in raportul Doing Business al Băncii Mondiale din 2018”, a spus Georgieva într-un comunicat: „Am avut deja un briefing inițial cu Comitetul Executiv al FMI cu privire la această chestiune”.

Georgieva a declarat joi, într-o ședință a boardului FMI, înainte ca știrea să apară, că raportul va fi publicat, dar că va continua să-și faca treaba ca de obicei, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune.

În timp ce acțiunile sale presupuse au fost întreprinse în timp ce se afla la Banca Mondială, acestea au fost transmise către comitetul de etică al FMI din cadrul consiliului de administrație al fondului, au spus sursele, cerând să nu fie numite, deoarece deliberările au fost private. Acest grup este format din reprezentanții șefi ai FMI – cunoscuți drept directori executivi – din Brazilia, Franța, Rusia, Marea Britanie și un oficial care reprezintă grupul Iranului, Marocului și Pakistanului.

Trezoreria SUA, care gestionează angajamentul țării cu FMI și Banca Mondială, a declarat că revizuiește raportul. SUA are un rol important în deciziile împrumutătorilor din Washington din cauza greutății puterii sale de vot. Mulți parlamentari republicani s-au opus extinderii sprijinului pentru Banca Mondială și FMI, iar știrile de joi ar putea inatri criticile.

“Acestea sunt constatări serioase, iar Trezoreria analizează raportul”, a spus purtătorul de cuvânt al Trezoreriei, Alexandra LaManna: „Responsabilitatea noastră principală este să menținem integritatea instituțiilor financiare internaționale.”

De asemenea, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a spus că raportul este îngrijorător și că administrația s-a angajat să mențină integritatea instituțiilor precum FMI.

Georgieva este de așteptata să abordeze raportul Băncii Mondiale la o reuniune a întregului personal al FMI vineri, potrivit persoanelor familiare cu planurile. Un purtător de cuvânt al FMI a spus că forumul respectiv era programat anterior.

Ancheta a fost produsa de firma de avocatură WilmerHale, care a fost contractata de comitetul de etică al comitetului executiv al Băncii Mondiale – organismul responsabil pentru problemele etice care implică oficialii consiliului. Constatările au fost împărtășite miercuri cu directorii executivi ai Băncii Mondiale, iar consiliul a autorizat publicarea lor

De la jumătatea anului 2017 până în aprilie 2018, conducerea Băncii Mondiale a fost „consumată de negocieri sensibile” pentru creșterea capitalului creditorului, iar China la acea vreme era „îngrijorată” cu privire la modul în care cota sa de detinere va fi recalculată ca urmare a acestui proces, a aratat raportulWillmerHale.

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, liderul instituției la acea vreme, supraveghea discuțiile împreună cu Georgieva și amândoi au arătat în interviuri tensiunile din jurul procesului, a spus WillmerHale.

În acest context, oficialii chinezi i-au spus în repetate rânduri lui Kim și altor oficiali de top ai Băncii Mondiale că raportul Doing Business din 2017 nu a reușit să reflecte reformele Chinei, se arată în raport. Întrucât a devenit clar că proiectul de raport din 2018 va arăta o scădere a locului Chinei in clasament, personalul a discutat despre opțiuni, inclusiv încorporarea datelor din Taiwan și Hong Kong în ratingul continental, arată raportul.

Georgieva, care, într-o ședință din 18 octombrie 2017, a declarat că supraveghează problema, a exclus introducerea datelor din Hong Kong din motive politice.

Georgieva a cerut unui „domn Djankov “sa ghideze raportul Doing Business până la publicarea finală și a lucrat cu unitatea pentru” identificarea modificărilor aduse datelor Chinei care ar crește scorul țării “, au arătat concluziile WillmerHale.

După căutarea unor date care nu ar modifica și ratingurile altor țări – cum ar fi acordarea unei ponderi mai bune marilor orașe – oficialii au ajuns la concluzia că ajustarea „indicatorului drepturilor legale” al Chinei a fost un „vehicul ideal” datorită opiniilor diferite ale experților asupra efectului din dreptul chinez, se spune în raport. Modificarea evaluării a ajutat China să-și păstreze clasamentul anterior și „Dl. Djankov” a autorizat apoi publicarea.

„Acțiunile lui Georgieva în urma modificărilor aduse datelor Chinei confirmă implicarea ei”, a constatat analiza. Potrivit WillmerHale, aceasta a adresat mulțumiri, după schimbările facute, directorului senior pentru economia dezvoltării pentru că „și-a făcut rolul pentru multilateralism”. De asemenea, raportul relateaza despre vizita ei la domiciliul managerului Doing Business în weekendul după publicarea raportului pentru a-i mulțumi pentru rezolvarea problemei Chinei.

WillmerHale a identificat „fără dovezi” faptul ca Kim a ordonat în mod direct modificări nelegitime la datele Chinei, deși managerul Doing Business a spus ca „era clar că asistenții din biroul președintelui Kim acționau în numele său”, se arată în raport.

Raportul Doing Business joacă un rol notabil pe piețele emergente, guvernele prezentând adesea evoluții în clasament in apelurilor pentru investiții străine. Dar integritatea ratingurilor a fost sursa unei dezbateri aprinse în ultimii ani. Paul Romer a renunțat în 2018 la funcția de economist-șef al Băncii Mondiale, după ce a pus sub semnul întrebării modificările aduse pozitiei Chile în raport.
Sondajul WillmerHale a analizat, de asemenea, probleme legate de ratingurile Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Azerbaidjanului.

„După revizuirea tuturor informațiilor disponibile până în prezent cu privire la activitatea de afaceri, inclusiv constatările revizuirilor trecute, auditurilor și raportului pe care banca l-a publicat astăzi în numele Consiliului Directorilor Executivi, conducerea grupului Băncii Mondiale a luat decizia de opri Raportul”, a declarat joi Banca Mondială.

FMI și Banca Mondială s-au confruntat cu o serie de probleme de etică de-a lungul anilor. Fostul ministru francez al Finanțelor, Dominique Strauss-Kahn, a demisionat din funcția de șef al fondului în 2011, după acuzațiile de agresiune sexuală într-o cameră de hotel din New York, care au fost în cele din urmă abandonate. În 2007, Paul Wolfowitz, un oficial de top al Pentagonului în administrația Bush, a renunțat la funcția de șef al Băncii Mondiale pentru implicarea sa în aranjarea unei creșteri salariale și a unei promovări pentru partenerul său.

Lagarde, în timp ce conducea FMI, a fost condamnată pentru neglijență în 2016 de o instanță de la Paris cu privire la modul în care s-a ocupat de o dispută de milioane de euro în perioada în care a fost ministru al finanțelor din Franța cu aproape un deceniu înainte. Nu s-a confruntat cu o amendă sau cu o condamnare la închisoare și a devenit șeful Băncii Centrale Europene.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie