Update articol:
Alin Brendea, Prime Transaction:

“Dividendele au fost și rămân principalul vector al pieței românești în sezonul toamna-iarnă”

Alin Brendea, Prime Transaction

Viziunea față de piața de capital rămâne pozitivă până la finalul acestui an, consideră Alin Brendea, Director general adjunct Prime Transaction, care adaugă că sunt trei factori care pledează pentru un astfel de deznodământ.

Acesta a comentat, pe Investing Romania: “Cel mai important vine dinspre evaluarea companiilor listate, dinspre rezultatele financiare ale acestora și mai ales dinspre politica de dividend ce le caracterizează. În ultimii 3 ani, România s-a aflat în topul randamentelor dividendelor acordate. Situația nu se va schimbă nici în acest sezon bursier. Probabil vom avea iarăși 6-8 companii din indicele BET care vor asigura randamente ale dividendelor de cel puțîn 7%. Dividendele au fost și rămân principalul vector al pieței românești în sezonul toamna-iarnă”.
În opinia brokerului, un alt motiv de creștere îl furnizează, oarecum surprinzător, mediul politic autohton: “Temerea privind măsuri legislative cu impact negativ pe piața de capital nu s-a adeverit, cel puțin până în acest moment. Tema pilonul 2 de pensii – care a funcționat ca un vector de scădere în prima parte a anului, pare să fi apus. Piața pe moment a scăpat de angoasele legislative și s-a refocusat pe argumentele de tip bursier”.

Alin Brendea adaugă că un al treilea pilon de sprijin este furnizat de recentul comunicat al agenției FTSE-Russell care, deși menține piața locală pe lista de așteptare pentru upgrade la statutul de piață emergența, vine cu o importantă clarificare: “Se confirmă că singurul criteriu care ne desparte de acest salt este cel al lichidității pieței. Pe de altă parte acest criteriu de evaluare a fost upgradat de la nivelul “not met” (neîndeplinit) la “restricted” ceea ce înseamnă că lichidatea pieței este satisfactoare, însă nu la un nivel superior. Vestea bună este că menținerea la acest calificativ și în evaluarea viitoare ar permite saltul spre nivelul de piață emergentă. Dacă până acum eram obligați să avansăm la acest criteriu de evaluare, acum trebuie doar să îl menținem. Perspectiva adresabilității către fondurile de investiții eligibile pentru categoria piețe emergente poate deveni, de anul următor, principalul vector de creștere al pieței locale”.

Alin Brendea mai notează că mediul în care evolueză piața rămâne unul complicat: “Frica de corecțiile piețelor externe, de creșterea dobânzilor benchmark (dobânda tilurilor americane emise pe 10 ani este la un maxim al ultimilor 7 ani), de un mediu politic intern cu incertitudine în creștere sau de un echilibru bugetar în înrăutățire ne va obliga să menținem o anumită prudență . Însă, cu siguranță, vor există oportunități în continuare. Este o piață pe care investitorii ar trebui să își intensifice prezența și să se concetreze pe construirea/updatarea unui portofoliu pentru următoarele șase luni”.

Brokerul a mai arătat că, la începutul lunii octombrie, bursa atinge noi maxime anuale, subliniind creșterea spectaculoasă – circa 19% – a BET-TR (total return). În schimb, un indice mai reprezentativ pentru publicul de retail BET-BK (conține toate sectoarele și are o distribuție între companii mai echilibrată) înregistrează o creștere a pieței de circa 6%,a adăugat analistul.