Update articol:

Dividendele se pot încasa trimestrial, înainte de încheierea anului fiscal

Acţionarii sau asociaţii unei companii vor putea opta pentru repartizarea trimestrială a profitului, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului net înregistrat trimestrial, potrivit noilor prevederi legale.

Anterior noii legi, dividendele puteau fi încasate doar după întocmirea şi aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Parlamentarul PSD Marius Budăi, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat: “Este o măsură benefică atât pentru întreprinzători, cât şi pentru stat. În primul rând, întreprinzătorii vor avea acces mai rapid la roadele muncii lor şi vor putea folosi profitul care li se cuvine. Apoi, statul câştigă pentru că va încasa impozitul din dividende şi în cursul anului fiscal. Nu în ultimul rând, câştigă economia, pentru că banii reprezentând profiturile companiilor nu mai stau în conturi până la terminarea anului fiscal, ci sunt introduşi în circuitul economic, contribuind la creşterea economică, a lichidităţilor şi, implicit, la creşterea veniturilor bugetare”.
Regularizarea sumelor repartizate trimestrial va avea loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, cu obligaţia acţionarilor de a restitui în maxim 60 de zile eventualele sume distribuite în plus în cursul exerciţiului financiar.
Parlamentarul susţine: “Se termină astfel cu ipocrizia şi cu toate acele metode utilizate pe scară largă de întreprinzători pentru a ocoli legea, astfel încât să poată scoate banii care li se cuvin din propria firmă înainte de încheierea anului fiscal. Interdicţia ca acţionarii să nu poată folosi profiturile pentru care au muncit, decât după încheierea anului, nu avea nicio justificare economică. Acum aceste operaţiuni devin transparente şi perfect legale. Scoatem la lumină toţi aceşti bani, care devin disponibili şi pot intra în circuitul economic, accelerând dezvoltarea”.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (05/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/12/2023)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

VES SA (VESY) (05/12/2023)

Neintrunire cvorum AGAE 29-30.11.2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (05/12/2023)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

PREBET SA AIUD (PREB) (05/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27.11.2023 - 01.12.2023