Update articol:

Djokovic confirmă eroarea făcută în formularul de intrare în Australia

Novak Djokovic a declarat miercuri că a dat un răspuns incorect cu privire la documentele sale de intrare în Australia, încălcând legile stricte ale țării privind raportarea călătoriilor recente, potrivit Reuters.

Djokovic a fost ținut în detenția pentru imigranți din Melbourne timp de câteva zile, după ce viza i-a fost anulată de oficialii forțelor de frontieră, care au pus sub semnul întrebării scutirea sa medicală pentru cerința de a fi vaccinat împotriva COVID-19.

El a fost eliberat luni, după ce un judecător a casat această decizie, declarând că anularea vizei este „nerezonabilă”, deoarece jucătorului nu i s-a dat timp să se consulte cu avocații și oficialii din tenis când a sosit în țară.

Djokovic a spus că declarația sa de călătorie a fost completată de echipa sa de asistență, care a făcut o „greșeală administrativă” când au bifat căsuța „nu” ca răspuns la faptul că a călătorit în altă parte în cele 14 zile înainte de sosirea în Australia. „A fost o eroare umană și cu siguranță nu deliberată”, a spus Djokovic. „Trăim vremuri dificile într-o pandemie globală și uneori pot apărea aceste greșeli.”

Declarația a venit în momentul în care ministrul imigrației din Australia, Alex Hawke, s-a gândit dacă să anuleze viza pentru jucătorul de tenis numărul 1 mondial înainte de Australian Open, care începe pe 17 ianuarie.

Furnizarea de informații false sau înșelătoare în formular este o infracțiune, implicând o pedeapsă maximă de 12 luni de închisoare și o amendă de până la 6.600 USD (4.730 USD) și poate duce la anularea vizei.

Djokovic, care vrea să câștige Australian Open din acest an, a declarat că avocații săi au furnizat informații suplimentare guvernului australian miercuri, pentru a clarifica problema.

Un purtător de cuvânt al lui Hawke, care are puterea discreționară de a anula din nou viza lui Djokovic, a declarat că ministrul încă se gândește să ia măsuri, un proces care va fi extins pentru a evalua noile informații.

Australia are o politică care interzice accesul non-cetățenilor sau nerezidenților, cu excepția cazului în care sunt complet vaccinați împotriva COVID-19, dar oferă o scutire medicală. Viza lui Djokovic a fost anulată pe motiv că nu a fost vaccinat și scutirea sa medicală nu a fost satisfăcătoare. Hotărârea judecătorească de luni nu a abordat dacă această scutire – bazată pe faptul că Djokovic a contractat COVID-19 luna trecută – era valabilă.

Cazul lui Djokovic a provocat o dispută între Canberra și Belgrad și a alimentat dezbateri aprinse cu privire la politicile obligatorii de vaccinare împotriva COVID-19.

Au apărut întrebări cu privire la călătoriile lui Djokovic înainte de a veni în Australia, când postările pe rețelele de socializare păreau să-l arate la Belgrad cu mai puțin de două săptămâni înainte de a se îndrepta spre Spania și apoi spre Australia.

Djokovic, care a susținut o nouă sesiune de antrenament la Melbourne Park miercuri, nu și-a detaliat călătoria în declarația sa de miercuri, recunoscând greșeala.

În explicația sa online pentru cerința de raportare a călătoriei de 14 zile, guvernul a spus că informațiile ajută la determinarea oricăror aranjamente de carantină necesare și le permite oficialilor din domeniul sănătății să contacteze orice turist,  dacă un coleg de călătorie este testat pozitiv pentru COVID-19.

De asemenea, jucătorul și-a cerut scuze în declarația sa pentru că a participat la un interviu și o ședință foto L’Equipe pe 18 decembrie, a doua zi după ce a spus că a aflat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

„În timp ce m-am dus acasă după interviu să mă izolez pentru perioada necesară, mi-am dat seama că aceasta a fost o eroare de judecată și accept că ar fi trebuit să reprogramez acest angajament”, a spus el.

Djokovic a negat informațiile din presă că știa că a contractat virusul atunci când a participat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a oferi premii copiilor cu o zi mai devreme. „Eram asimptomatic și mă simțeam bine și nu primisem notificarea unui rezultat pozitiv PCR decât după acel eveniment”, a spus el, adăugând că un test rapid de antigen efectuat înainte de eveniment a ieșit negativ.

Postările pe rețelele de socializare l-au arătat pe Djokovic pozând cu copiii, fără să poarte mască.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)