Update articol:

DNA: Costel Alexe este sub control judiciar şi nu are voie să părăsească ţara

Sursa foto: facebook.com/Costel.Alexe
  • Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, îi cere lui Costel Alexe demisia de la conducerea Consiliului Judeţean

Procurorii anticorupţie anunţă că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marţi până pe 25 iunie, faţă de Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, şi faţă de o persoană fizică având funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare.

“Între obligaţiile impuse prin controlul judiciar faţă de cei doi inculpaţi se află interdicţia de a părăsi ţara şi aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menţionate în ordonanţă”, arată DNA într-un comunicat.

Potrivit DNA, în ordonanţele de luare a măsurii controlului judiciar se arată că în cauză există date şi probe care conturează că la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei şi constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

DNA precizează că celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai arată DNA. Miercuri dimineaţă, Costel Alexe a anunţat că se autosuspendă de la conducerea PNL Iaşi, dar îşi va continua activitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean.

  • Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, îi cere lui Costel Alexe demisia de la conducerea Consiliului Judeţean

Preşedintele PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, îi cere liberalului Costel Alexe să demisioneze imediat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

“Penelistul Costel Alexe a fost înştiinţat de autorităţile judiciare că a fost plasat sub control judiciar şi este inculpat în dosarul penal care îl vizează. Fostul ministru al Mediului a fost acuzat recent de DNA că a primit mită 22 de tone de produse din tablă. Acesta ar fi pretins mita respectivă pentru alocarea cu titlu gratuit către o fabrică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. Este inacceptabil ceea ce se întâmplă la Iaşi de la începutul acestui an. Curg dosarele penale pentru preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Iaşului şi alţi acoliţi penelişti”, precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, senatorul Maricel Popa.

El îi solicită lui Costel Alexe să demisioneze din funcţia de conducere a Consiliului Judeţean.

“Dacă mai are măcar o fărâmă de onoare şi decenţă trebuie să îşi dea imediat demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Ajunge cu minciunile, ipocrizia şi hoţia. Demisia este singura soluţie pentru ca banii publici să poată fi gestionaţi fără să existe suspiciuni. Este ca şi cum am pune acum lupul paznic la oi. Penalii trebuie să îşi vadă de dosarele lor, nu să cheltuiască banii ieşenilor. Oraşul şi judeţul au nevoie de oameni capabili să facă administraţie, nu de penali în funcţii publice” mai spune Maricel Popa.

Totodată, preşedintele PSD Iaşi menţionează că va discuta cu grupul consilierilor judeţeni despre posibilitatea ca aceştia să nu mai voteze niciun proiect de hotărâre propus de Costel Alexe în şedinţele CJ.

“Vom analiza posibilitatea ca, începând cu următoarele şedinţe ale Consiliului Judeţean, grupul consilierilor judeţeni să nu mai voteze niciun proiect de hotărâre propus de Alexe. De asemenea, trebuie clarificată pentru ieşeni măsura controlului judiciar. Ce înseamnă? Va trebui să meargă Alexe la poliţie zilnic să dea cu subsemnatul, va avea interdicţie să părăsească oraşul sau ţara, va avea voie să intre în contact cu reprezentanţi ai ministerelor? Va avea voie să mai intre în Ministerul Mediului? În aceste condiţii, îşi va mai putea exercita Costel Alexe funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi? Cred că un pas în spate este singurul lucru pe care îl mai poate face pentru ieşeni”, susţine Maricel Popa.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza