Update articol:

DNA: Două persoane reţinute pentru trafic de influenţă; ar fi cerut bani pentru a interveni la conducerea ANPC

Două persoane au fost reţinute de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut şi primit bani de la un om de afaceri căruia i-ar fi promis că pot interveni pe lângă factori decidenţi din conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru ca aceştia să dispună redeschiderea activităţii unei firme.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de miercuri, a două persoane fizice fără calităţi speciale, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada noiembrie 2022 – 6 aprilie 2023, cele două persoane ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 40.000 euro şi un procent de 10% (aproximativ 90.000 euro) din părţile sociale pe care acesta din urmă le deţinea în cadrul unei societăţi comerciale.

“În schimbul acestor foloase, cei doi inculpaţi i-ar fi promis omului de afaceri că îşi vor exercita influenţa pe care ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea-o asupra unor factori decidenţi din conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), pentru ca aceştia să dispună redeschiderea activităţii societăţii comerciale respective. De asemenea, cei doi inculpaţi i-ar mai fi promis omului de afaceri că vor interveni şi pe lângă funcţionarii cu atribuţii de control din cadrul ANPC pentru ca aceştia să nu-şi mai exercite pe viitor atribuţiile legale (de control), în ceea ce priveşte aceeaşi societate”, precizează anchetatorii.

În contextul menţionat şi pentru acelaşi motiv, în perioada 11 aprilie – 24 mai, una dintre persoane ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 100.000 euro, din care, joi, ar fi primit 50.000 euro, reprezentând o primă tranşă de bani, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, arată procurorii.

DNA informează că, joi, cele două persoane urmează să fie prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out