Update articol:

Document: Compania americană Ulysses poate urmări locațiile mașinilor în timp real aproape în orice ţară de pe Pământ

Sursa foto: Motherboard

15 miliarde de locații de mașini. Aproape orice țară de pe Pământ. „Grupul Ulysses” prezintă guvernului SUA o tehnologie puternică de supraveghere.

 

O companie de supraveghere care a vândut şi anterior servicii armatei SUA face publicitate unui produs despre care spune că poate afla locațiile în timp real ale unor modele mai noi de mașini în aproape orice țară de pe Pământ. Se spune că face acest lucru folosind datele colectate și trimise de mașini și de componentele lor, conform unui document obținut de Motherboard.

„Ulysses  poate oferi clienților noștri capacitatea de a geolocaliza de la distanță vehiculele în aproape toate țările, cu excepția Coreei de Nord și a Cubei, aproape în timp real”, se arată în documentul scris de contractorul The Ulysses Group. „În prezent, putem accesa peste 15 miliarde de locații de vehicule în întreaga lume în fiecare lună”, se mai spune în document.

Deși compania a declarat pentru Motherboard că nu a vândut produsul guvernului SUA în acest moment, știrile evidențiază amploarea și acoperirea tehnologiei de urmărire a mașinilor și faptul că datele de localizare a mașinilor sunt de interes nu doar pentru companiile de asigurări și pentru sectorul financiar, ci şi pentru contractorii guvernamentali care spun în mod explicit că vor să obțină datele în scopuri de informații și supraveghere.

Ulysses a avut anterior un contract cu Comandamentul pentru operațiuni speciale din SUA (SOCOM), dar pentru o altă piesă de tehnologie.

Este posibil ca cetăţenii să nu fie conștienți de faptul că producătorii de automobile și producătorii de echipamente originale (OEM) includ adesea senzori în piesele vehiculului care colectează informații precum starea airbag-ului și a centurii de siguranță, temperatura motorului și locația curentă, și apoi transmit aceste informații fie înapoi către producătorul auto, fie către terți. De asemenea, companiile agregatoare cumpără sau obțin aceste date, le reambalează și apoi vând acele date sau produse pe baza acestora propriilor clienți.

„Telematica vehiculului reprezintă date transmise de la vehicul către producătorul auto sau OEM prin intermediul sistemelor de comunicații încorporate în mașină”, se mai precizează în documentul Ulysses, menţionând: „Datele privind localizarea vehiculului sunt transmise în mod constant și aproape în timp real în timp ce vehiculul funcționează.”

Documentul sugerează în mod specific că această tehnologie ar putea fi utilizată pentru operațiuni militare: „Credem că această tehnologie va spori dramatic inteligența militară și capacitățile operaționale, precum și va reduce costurile și amprenta de risc a activelor ISR [informații, supraveghere, recunoaștere] în prezent folosite pentru a căuta și găsi ținte mobile de interes “, adaugă documentul.

În document este inclusă o hartă care arată locațiile vehiculelor răspândite în Rusia, Ucraina și Turcia, inclusiv de-a lungul frontierei cu Siria. O secțiune de text de lângă hartă spune că accesul la date al lui Ulysses permite clienților să analizeze țintele „indiferent dacă doriți să localizați geografic un vehicul sau 25.000.000, așa cum se arată aici”.

Biroul senatorului Ron Wyden a obținut și apoi a furnizat documentul către Motherboard. Purtătorul de cuvânt al lui Wyden, Keith Chu, a declarat pentru Motherboard: “Se știe prea puțin despre modul în care se cumpără și se vând informații private. Senatorul Wyden efectuează o investigație cu privire la vânzarea datelor cu caracter personal, în special prin intermediul brokerilor de date, pentru a aduce în atenţie această industrie umbroasă. Biroul nostru continuă să supravegheze de unde brokerii de date achiziționează informațiile americanilor și cui le vând”.

Președintele The Ulysses Group, Andrew Lewis, a declarat pentru Motherboard că „orice material promoțional brevetat pe care l-am produs este aspirațional și dezvoltat pe baza informațiilor disponibile publicului despre echipamentele telematice moderne”.

“Nu avem contracte cu guvernul sau cu oricare dintre agențiile sale legate de munca noastră în domeniu și nu am primit niciodată fonduri de la guvern legate de telematică”, a adăugat Lewis.

Ulysses este un mic contractor de supraveghere cu sediul în Charleston, Carolina de Sud, care pretinde, de asemenea, că oferă tehnologie de interceptare celulară și blocare, aparate video ascunse și instruire militară, cum ar fi conducerea tactică, potrivit site-ului companiei. Compania l-a plătit pe fostul consilier al lui Trump pentru securitate națională, Michael Flynn, în calitate de consilier.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)