Update articol:
MINISTRUL RUS AL FINANŢELOR:

Dolarul american devine un instrument riscant pentru plăți

Kremlin: Rusia vrea să utilizeze monede naționale în comerțul cu Turcia

Dolarul american devine un instrument ricant pentru plăți în comerțul internațional, a declarat, recent, într-un interviu, ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov.
Ministrul nu a exclus posibilitatea folosirii monedelor naționale în locul dolarului în comerțul cu petrol: “Nu excludem acest lucru, ne-am redus semnificativ investițiile în activele americane. De fapt, dolarul, considerat moneda internațională, devine un instrument riscant pentru plăți”.
Siluanov a subliniat, de asemenea, că guvernul nu intenționează să închidă companiile americane în Rusia: “În prezent, nu planificăm măsuri restrictive sau închideri, de exemplu McDonald’s, deoarece aceste companii îi angajează pe cetățenii noștri”.

Rusia vrea să utilizeze monedele naționale în comerțul cu Turcia, dar problema trebuie rezolvată cu meticulozitate, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. “Problema utilizării monedelor naționale în cadrul operațiunilor comerciale bilaterale este un subiect care a fost ridicat de partea rusă de mult timp și în mod consecvent la diferite niveluri, inclusiv la nivel înalt. Președintele Vladimir Putin a vorbit în repetate rânduri despre această posibilitate. Bineînţeles că acest facem calcule minuţioase pentru a pune în aplicare o astfel de măsură”, a declarat Peskov.
Sâmbătă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara se pregătește să treacă la utilizarea monedei naționale cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi, cum ar fi China, Rusia, Iran și Ucraina şi este pregătită pentru o mişcare similară şi cu Uniunea Europeană.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a spus că situația financiară și economică din Turcia nu a afectat încă punerea în aplicare a proiectelor comune cu Rusia. El a mai declarat că speculațiile ipotetice privind posibila asistență financiară a Rusiei pentru Turcia sunt inadecvate.

La începutul lunii august, rubla rusească s-a prăbuşit după noile sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei în legătură cu pretinsa otrăvire a fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal și fiica sa Yulia din Salisbury, Marea Britanie.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022