Update articol:

Donald Trump a anunțat tarife de 11 miliarde de dolari pentru produsele din Uniunea Europeană

Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că Statale Unite vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor provenite din Uniunea Europeană, transmite Reuters. Anunțul vine la o zi după ce oficialii responsabili de comerț au publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare, pe fondul unei dispute cu privire la subvenţii acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus.

Pe lista de produse se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora, cât şi produse lactate şi vinuri.

“Organizaţia Mondială a Comerţului a constatat că subvenţiile UE acordate Airbus au afectat negativ Statele Unite, care acum vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor din Uniunea Europeană. În domeniul comerţului, UE a profitat mulţi ani de SUA. Acest lucru va înceta în curând!”, a scris Trump, pe Twitter.

Cele două părți au fost blocate într-o dispută comercială globală de-a lungul anilor cu privire la acuzațiile reciproce de ajutor ilegal acordat giganților din aviație, Airbus  (cu sediul în Olanda) și Boeing (SUA), pentru a obține avantaje în afacerile la nivel mondial.
Marţi, Airbus a anunţat că nu vede nicio bază legală pentru o eventuală decizie a SUA de a impune sancţiuni comerciale pentru o listă de produse din Uniunea Europeană, inclusiv pentru avioanele Airbus.

Purtătorul de cuvânt de la Airbus, Rainer Ohler, a apreciat drept exagerată suma de 11 miliarde de dolari care, potrivit autorităţilor americane, reprezintă valoarea pagubelor provocate de subvenţiile acordate Airbus de UE.

“Suma este exagerată şi în orice caz va fi stabilită de Organizaţia Mondială a Comerţului, nu de SUA”, a spus Ohler.

O sursă din interiorul Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că Uniunea Europeană pregăteşte posibile măsuri retaliatorii faţă de subvenţiile acordate constructorului american Boeing.
Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii