Update articol:

Donald Tusk: “Le voi cere liderilor UE să înceteze folosirea problemei migraţiei în scopuri politice”

Donald Tusk Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, este de părere că a sosit timpul să fie rezolvată problema dificilă a Europei privind migraţia şi să se înceteze folosirea acestei chestiuni în scopuri politice, relatează agenţia DPA.

Problema migraţiei domină primele discuţii ale liderilor UE la summitul lor informal de la Salzburg (Austria), care are loc zilele acestea.

”În această seară (n..r miercuri seară), le voi cere liderilor să înceteze jocul de a mai da vina pe migraţie”, a declarat Tusk presei, adăugând: “Nu mai putem să fim împărţiţi între cei care doresc rezolvarea problemei fluxurilor de migranţi ilegali şi cei care vor să folosească această problemă în scopuri politice”. Deşi numărul de nou-sosiţi în sudul Europei în acest an a scăzut sub nivelurile înregistrate în 2015 şi 2016, problema migraţiei a revenit pe agenda politică în ultimele luni.

Italia, Austria şi mai multe ţări central-europene susţin că singura cale de a opri migraţia ilegală este întărirea graniţelor externe ale Uniunii Europene, opunându-se tentativelor de redistribuire a solicitanţilor de azil în cadrul UE. Alte guverne doresc soluţionarea problemei migraţiei de teamă că aceasta va ajuta partidele populiste să obţină rezultate bune la alegerile europene din 2019.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat, într-un interviu în cotidianul austriac Der Standard, că unele ţări ale UE care înregistrează un aflux mare de migranţi, precum Italia, Spania şi Grecia, ezită încă în legătură cu propunerea Comisiei Europene de extindere a autorităţii agenţiei pentru frontierele europene Frontex. Potrivit lui Kurz, citat de Agerpres, aceste ţări sunt preocupate nu numai în legătură cu apărarea drepturilor lor privind suveranitatea, ci şi în ce priveşte planurile de îmbunătăţire a înregistrării migranţilor care ajung pe ţărmurile lor.

Steve Bannon vrea să facă o revoluție de dreapta în Europa şi să-l înfrângă pe Soros

Presa internaţională scrie că liderii UE au făcut puţine progrese în discuţiile lor privind migraţia miercuri seara, în prima zi a summitului informal de la Salzburg, însă au căzut de acord că blocul comunitar ar trebui să coopereze mai îndeaproape cu Egiptul asupra acestei probleme. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat pentru dpa că ţările nu au făcut suficiente concesii în prima zi a summitului UE.

Juncker a declarat  că ţările care refuză să găzduiască refugiaţii ar trebui să împartă responsabilitatea în alte moduri. “Avem nevoie de solidaritate în Europa. Astea nu sunt doar vorbe goale”, a spus el la sosirea în oraşul austriac.

Summitul informal continuă astăzi, iar discuţiile sunt programate să se axeze pe chestiunea Brexit-ului.

 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/05/2024)

Disponibilitate vot on-line AGA 22.05.2024

AQUILA PART PROD COM (AQ) (20/05/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate financiare interimare T1 2024

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2024)

Volum actiuni Premier Energy PLC subscrise

Premier Energy PLC (PE) (20/05/2024)

Notificare WOOD & COMPANY FINANCIAL SERVICES - rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de Premier Energy PLC