Update articol:
Reacţii de la cititori

Dr.ing. Corneliu Rizescu, reacţie la poziţia ABIEC privind Regulamentul ANRE Nr 65 din 31 martie: “De principiu într-o piaţă ne-funcțională poate exista concurență loială?”

bec energie Sursa Pixabay

În urma apariţiei articolului Asociația Marilor Consumatori de Energie din România: Asimilarea distribuitorilor de energie cu marii consumatori golește de conţinut piața de energie electrică pentru marii consumatori (PMC)”, în care Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) spune că a luat act de aprobarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nr. 65/31.03.2022 pentru aprobarea Regulamentului privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienții finali mari și își exprimă dezamăgirea cu privire la forma în care acest regulament a fost modificat, am primit un email pe adresa redacţiei, semnat de Dr.ing. Corneliu Rizescu, Asociat Prof. Universitatea Politehnica Bucureşti, Expert ONUDI pentru Metalurgie. Domnia sa adresează autorităţilor câteva întrebări, “care spre binele general al economiei naționale ar trebui să-și găsească de urgență soluționare”.

Vă prezentăm, mai jos, textul primit pe email:  

“Ref: ANRE- Ordin Nr 65/31.03.2023

Stimați membrii ai coaliției de Guvernare: ,

-Marcel Ciolacu – președinte PSD; președinte Cam.Deputaților

Gheorhe Flutur – președinte interimar ; Nicolae Ciucă– -Prim Ministru

Kelemen Hunor– Președinte UDMR

Varujan Pambucian-Lider Grupul Minorităților

Mă adresez Dvs ca cetățean liber, îngrijorat de modul în care unele organisme ale statului, care ar trebui să acționeze pentru derularea armonioasă a activității din economie, manifestă unele dereglări în activitatea întreprinsă, ce ar putea avea efecte negative în  implementarea unor acțiunii ale actualei coaliții de guvernare.

Astfel am luat cunoștință din presa (Financial Intelligence.ro -05.04.2022) că ANRE prin ordinul Nr 65/31.03.2022 a condus la poziția de respingere  a unor afirmații prezente în ordin, de către Asociația Producătorilor de Energie din  România (HENRO) și Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC).

Grav este faptul că se afirmă în clar că acest fapt va face ca piața internă de energie să fie în continuare  ne-funcțională, urmare a faptului că propunerile făcute de  cele două Asociații  menționate  au fost respinse –din nou- de către ANRE. 

Apreciem  că este firesc să se ridice următoarele întrebări, care spre binele general al economiei naționale ar trebui să-și găsească de urgență soluționare:

  1. De principiu într-o piata ne-funcțională poate exista concurență loială ? Există oare în România  un organism care să soluționeze divergențe apărute între pozițiile unor participanți –cu legitimitate legală- în funcţionarea pieţei energiei din România?

Oare în prevederea din statutul ANRE: „În îndeplinirea atribuţiilor sale şi fără a se aduce atingere competenţelor sale de luare a deciziilor în activitatea de reglementare, ANRE colaborează cu Consiliul Concurenţei, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu ministerele şi cu alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale interesate, cu asociaţiile consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale, cu operatorii economici specializaţi care prestează servicii pentru sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, cu asociaţiile profesionale din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu asociaţiile patronale şi sindicale, inclusiv prin schimburi reciproce de informaţii”,  ANRE trebuie să aibă putere discrețională ?

2.  ANRE nu ar trebui –prin reglementările propuse- să sprijine Parlamentul/Guvernul în definirea corectă a politicii naționale energetice? Deci Parlamentul ar trebui să reglementeze unele nefuncționalități din activitatea ANRE, inclusiv divergențe apărute între participanții legali din piața energiei.

3.  În situația nesoluţionării  unor divergențe majore între ANRE și participanți  importanți din piața energiei, care va fi efectul asupra măsurilor  preconizate de Parlament/Guvern în sprijinirea unor sectoare vitale din actuala criză energetică? Nu se va repeta situația de la acțiunea relativ recentă cu liberalizarea pieței energiei, în care toți se întrebau cine era responsabil de unele erori în aplicarea deciziei.

4. ANRE nu ar trebui să fie coordonatorul introduceriii în piața internă de energie a unor reglementări luate de unele economii naționale în aceasta perioadă de criză energetică? Poate ar fi cazul ca ANRE să prezinte în Parlament un raport comparativ al reglementărilor introduse -în ultimii 3 ani- în România vrs cu a altor state din UE !

Autor: Dr.ing.Corneliu Rizescu, Asociat Prof. Universitatea Politehnica Bucureşti, Expert ONUDI pentru Metalurgie”.

 

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021