Update articol:

Dragnea: “Declaraţia preşedintelui Iohannis este un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor”

 

Este inacceptabil, ca în faţa clădirii Guvernului, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de şeful statului, să atace ordinea constituţională, susţine preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Acesta a spus: “Jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului. Ei apără autoritatea, ordinea, statul de drept, instituţiile statului, suveranitatea şi independenţa ţării. Inclusiv dreptul de a protesta liber şi paşnic împotriva oricui. În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al PSD, vreau să asigur toţi cetăţenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democraţia, să suspende drepturile şi libertăţile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor şi să răstoarne, prin violenţă, ordinea în statul român. Fac un apel la toţi cetăţenii care vor să manifesteze în continuare: manifestaţi paşnic. Evitaţi să vă alăturaţi grupurilor violente, evitaţi să vă puneţi în pericol propria persoană şi pe a apropiaţilor. Puterea se câştigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle şi foc. Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa. E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie. Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii şi au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. Declaraţia preşedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu ‘Guvernul său”, aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat. Prin această atitudine, preşedintele Iohannis dovedeşte încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine” https://financialintelligence.ro/iohannis-ministrul-de-interne-trebuie-sa-dea-urgent-explicatii-pentru-modul-in-care-a-gestionat-evenimentele-din-aceasta-seara/.

El a susţinut că “este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic a fost deturnată şi s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime”: “Instituţiile statului trebuie să acţioneze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept şi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violenţele. Cu tot respectul pentru manifestanţii care vor să-şi exprime paşnic ideile, toată lumea trebuie să înţeleagă că România e un stat de drept, în care domneşte legea, iar această lege e impusă prin instituţiile consacrate de Constituţie. (…) Instituţiile însărcinate cu siguranţa cetăţeanului, cu ordinea publică şi cu respectarea legii trebuie să acţioneze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violenţă publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere”.