Update articol:
OPOZIŢIA A ÎNCERCAT REVOCAREA LUI DRAGNEA DE LA ŞEFIA CAMEREI DEPUTAŢILOR

Iohannis: „M-am săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti”

Klaus Iohannis: “Intrăm într-un circ al remanierii”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că “circul politic” din prezent se datorează faptului că problema valorilor s-a pus cam rar.

“Este evident că ceea ce vedem în ziua de astăzi în circul politic se datorează şi faptului că s-a pus cam rar problema valorilor şi cam rar problema integrităţii în ultimii 30 de ani şi ne dăm seama acum că s-a greşit profund. O societate este exact atât de bună cât este sistemul său educaţional. Dacă vrem altceva, eu vreau altceva… Eu m-am săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti. Dacă vrem altceva trebuie să acţionăm. Fără valori, nu ai valoare. Aceste valori trebuie selectate, alese cu mare grijă”, a spus Iohannis, la lansarea rezultatelor proiectului “România Educată”.

Preşedintele consideră că “lucrurile sunt aşa pentru că au fost lăsate la voia întâmplării”: “Fiecare şi-a ales valorile din vecinătate, din familie, din politică şi sunt convins că putem mai bine. Dacă nu aş fi convins că putem mai mult de atât nu aş sta aici şi nu aş prezenta acest program”.

Klaus Iohannis spune  că remanierile din ultima perioadă nu au fost făcute pentru o mai bună guvernare, ci “de ochii lumii”. “Avem guvernare după guvernare PSD-istă slabă, foarte slabă. În loc să vină cu oameni pregătiţi, şi-au dat seama că nu reuşesc şi încearcă prin aceste veşnice schimbări să creeze impresia că se îmbunătăţeşte guvernarea. Au intrat într-un fel de circ. Nu acesta este scopul remanierilor şi nu acesta este scopul guvernării. Nu sunt de acord să se continue în acest circ. (…) Aşadar, prima concluzie este că aceste remanieri nu sunt făcute pentru o mai bună guvernare, ci de ochii lumii. Aşa nu se poate şi nu voi fi de acord să se continue”, a afirmat şeful statului.

Iohannis: „Încercarea de revocare a lui Liviu Dragnea merită reluată şi sper că Opoziţia va reuşi”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că nu a avut legătură cu încercarea Opoziţiei de a-l revoca pe Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar a spus că încercarea merită reluată şi şi-a exprimat speranţa că Opoziţia va reuşi.

“Opoziţia trebuie să susţină o moţiune de cenzură şi sper să o facă”, a spus preşedintele în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Astăzi, PNL a solicitat revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a vicepreşedintelui Florin Iordache. După mai multe luări de poziţie şi un episod în care liberalul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei, a preluat conducerea şedinţei şi a supus la vot mai multe propuneri, Florin Iordache a închis şedinţa din lipsă de cvorum. După şedinţă, liderul liberalilor din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a susţinut că plenul va trebui să dea votul final cu privire la cele două proiecte de revocare din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi Florin Iordache.

Dragnea: Încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că încercarea Opoziţiei de a-l revoca din funcţie reprezintă “încă o încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului”. “Nu este pentru prima dată când au cerut (Opoziţia – n.r.) revocarea. Astăzi am văzut încă o încercare disperată şi eşuată, bineînţeles, de a prelua cu japca instituţia statului. Aşa au vrut să ia cu japca şi Guvernul şi vor, în continuare, să-l ia cu japca, vor să ia cu japca şi Parlamentul României. Cu japca înseamnă dincolo de lege şi încălcând legea şi forţând legea. Vor să ia şi România. Ăsta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat cu japca şi casele din Sibiu, aşa vrea sa ia cu japca şi aceste instituţii care îl deranjează, pentru că are atitudini dictatoriale şi vrea puterea absolută. Deci, ăsta este preşedintele nostru: Iohannis zapciul”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că “nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis”.

Întrebat dacă are informaţii că preşedintele s-ar fi implicat în acest demers al Opoziţiei de a-l revoca de la conducerea Camerei Deputaţilor, Dragnea a răspuns că sunt liberali şi foşti membri PSD care s-au “lăudat că îl au în spate” pe preşedintele Iohannis: “De câteva săptămâni bune o parte dintre liberali şi unii foşti membri PSD se tot lăudau cu faptul că îl au în spate pe Klaus Iohannis, care împinge lucrurile şi care îi protejează pe toţi şi îi încurajează să se mobilizeze pentru a da jos Guvernul, pentru a lua cât mai mulţi membri PSD, pentru a revoca şi conducerea Camerei Deputaţilor. Plus ce am auzit astăzi de la Florin Iordache, nici el, nici eu nu ştim dacă acel deputat a spus adevărul, dar îmi vine greu să cred că vorbea aşa, să se afle în treabă, că i-a propus lui Florin să se ridice de pe scaun, că are mandat de la preşedintele Klaus Iohannis şi că dacă va face lucrul acesta va fi pus preşedintele PSD. Asta i-a spus, asta a auzit domnul Iordache, că cel de la PNL o fi spus de la el nu am de unde să ştiu”.

El a adăugat că a luat în calcul şi faptul că Opoziţia doar se laudă cu numele lui Iohannis. “Este foarte posibil, ei fiind foarte lăudăroşi”, a apreciat Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că vicepreşedinta Camerei Carmen Mihălcescu a fost chemată la DNA pentru ca să nu fie o altă variantă de a conduce şedinţa Camerei în afară de liberalul Marilen Pirtea.

“De asemenea o coincidenţă în care nu crede nimeni este: chiar azi dimineaţă, din plenul Camerei Deputaţilor, aşa cum bine ştiţi, doamna Carmen Mihălcescu a fost chemată urgent la DNA. Chiar astăzi pentru că era unul din vicepreşedinţii PSD, la doi vicepreşedinţi le făcuseră (Opoziţia -n.r) cerere de revocare şi să rămână doar domnul Pirtea – profesor respectabil, că am înţeles că racolează şi alţi profesori, cum l-a racolat şi pe domnul Coldea să-l facă profesor la Timişoara – să rămână singur să conducă şedinţa şi au extras-o pe Carmen de aici pentru a nu fi vreo variantă de a conduce şedinţa Camerei Deputaţilor”, a spus Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat de ce nu a condus şedinţa Camerei Deputaţilor, Dragnea a precizat că a vrut să-i lase pe cei de la Opoziţie “să se desfăşoare”.

Liviu Dragnea a mai spus că ştia de planul celor din opoziţie de a-l revoca din funcţia de preşedinte al Camerei şi a susţinut că acesta a fost pus la cale de Marian Neacşu şi Raluca Turcan: “Este un plan făcut de domnul Marian Neacşu cu doamna Raluca Turcan, se laudă de câteva zile cu asta amândoi. Ba şi spuneau că este un plan de Oscar, aşa le spuneau unor colegi zilele trecute. Bineînţeles, este un plan care nu are legătură cu legea, pentru că regulamentul Camerei Deputaţilor are putere de lege şi legea trebuie respectată. (…) Am auzit şi chestiunea aceasta cu bărbăţia, e ca şi cum aş spune: domnule, dacă vrei să arăţi că eşti bărbat, treci pe roşu. Nu poţi să supui la vot ceva care încalcă regulamentul, adică o lege, pentru că ar fi un precedent extrem de periculos”.

El a adăugat că este în continuare preşedintele Camerei pentru a duce la capăt nişte proiecte. “Şi după aia mai vedem. Chiar nu îmi place”, a susţinut Dragnea.