Update articol:

Dragnea: Discuții tensionate cu Exxon și OMV, dar nu renunțăm la forma actuală a legii offshore

Discuțiile  cu oficialii Exxon și OMV privind legea off-shore au fost tensionate, dar România trebuie să aibă independență energetică și de aceea nu renunțăm la forma actuală a legii, consideră  președintele PSD Liviu Dragnea.

Acesta a declarat, aseară, la Antena 3: ”A venit la mine CEO-ul de la OMV, iar a doua zi președintele de la Exxon. Subiectul a fost legea offshore, a fost o discuție tensionată. Și-au exprimat dorința de a-și continua investițiile în Marea Neagră. Le-am spus că poziția mea de vara trecută nu s-a schimbat. România trebuie să câștige financiar suficient și un procent însemnat din această afacere, pentru că este vorba de o resursă naturală a României. Economia noastră trebuie să beneficieze în următorii 30 de ani de gaze din resursele noastre și să fim independenți energetic. Obiectivul nostru a fost să găsim o balanță corectă între interesele legitime ale țării noastre și ale investitorilor”.

Liderul PSD susține că reprezentanții OMV și Exxon Mobile i-au spus că vor să vadă forma finală a legii offshore și apoi vor lua o decizie dacă vor continua investițiile.

“Nu mi-au spus că nu negociază. Mi-au spus ceea ce era firesc să spună – că după ce vor vedea forma finală a legii vor lua o decizie dacă vor continua investițiile sau nu. Noi vom continua cu legea, cum am spus, și procentul de 50% din producția de gaze să se tranzacționeze pe piața din România, să nu se ducă spre 100%, s-a stabilit că rămâne la 50%”, a mai spus Dragnea, menționând: “Eu nu vreau să acuz pe nimeni, dar în presa asta cu epoleți s-a discutat că uite scrisoarea lui Giuliani e un lobby, nu erau adevăruri, și ăla e un rău. Dar e bine când se face un lobby pe legea asta?! Indiferent ce presiuni s-ar face asupra mea, asupra partidului, eu sunt absolut convins că parlamentarii noștri nu vor ceda. Legea e la Senat, primă camera sesizată, vreau ca în trei săptămâni să fie adoptată. De ce a întors-o Iohannis? De ce nu a vrut Iohannis, dacă pentru el era un subiect important? De ce nu a vrut să se discute în CSAT? Putea el să o facă”.

Mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere au fost în ultimele săptămâni la Parlament, după ce președintele Iohannis a retrimis actul normativ pentru reexaminare și operatorii au criticat condițiile impuse de actuala putere.

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea, președintele PSD, șeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu împreună cu Ministrul Energiei şi cu fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu au stat de vorbă o oră cu o delegaţie a companiei americane Exxon, cea care face explorarea şi primele foraje pentru gaze în Marea Neagră, condusă chiar de şeful pentru dezvoltare, Liam Mallon. Americanii au ieşit zâmbind de la discuţii.

Tot săptămâna trecută, în biroul lui Liviu Dragnea a fost și șeful OMV, Reiner Seele, după ce, potrivit presei germane, ar fi fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul prieteniei pentru merite în întărirea prieteniei și colaborării între popoare”.

Anterior, Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a atacat compania petrolieră OMV, susţinând că şantajează România în chestiunea gazelor din Marea Neagră.