Update articol:
BANKING FORUM 2022

Dragoș CABAT: Viitorul bankingului este în finanțările sustenabile

Viitorul bankingului este în finanțările sustenabile, a spus Dragoș CABAT, CFA, Consultant, Cabat Consulting, la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence, pe 21 octombrie.

El a declarat: “Verde este culoarea petro-dolarilor și nu a energiei verzi. Citeam că Black Rock, Vanguard, Morgan Stanley, Barclay’s, HSBC, toate au spus că ele nu vor înceta să finanțeze marile firme de petrol, cărbune, eventual vor face aceasta în momentul în care toată legislația va fi foarte clară, pentru că prima lor datorie este față de acționari. Asta contravine ideii că trecem de la shareholder, de la a face bani pentru acționari, la stakeholder, la a face bani pentru comunitate. Banca nu trebuie să se uite doar la acționari și să facă bani, ci este responsabilă pentru toți stakeholderii, in primul rând pentru clienți, dar și pentru publicul larg, pentru că face un serviciu public, răspunde și față de stat, stabilitate financiară și multe altele.

Din păcate, la nivel mondial, acest drum către energie verde are foarte mari piedici în sistemul financiar. Mai degrabă s-a făcut un CSR pentru imagine, or trecerea de la acest CSR  la ideile de ESG și de sustenabilitate este greoaie, mai ales în momentul acesta cu prețuri mari la energie.”

Deja se dau credite verzi, sunt fonduri de investitii verzi, deci este un pas excelent, trebuie generalizat și un blacklist cu țările și activitățile care sunt nefinanțabile pe criteriile de sustenabilitate, a mai spus Cabat: “Dacă începem să finanțăm mai puțin China și India și inclusiv ei, înauntru, să finanțeze mai puțin energiile convenționale și firmele care nu au grijă de mediu și care au angajați minori, atunci vom ajunge departe. Dacă nu, nu. Dar, ziua de mâine asta ar trebui să ne aducă. Iar costul riscului să includă criteriile de ESG, lucru care nu este bine formalizat și bine stabilit, nimeni nu știe în momentul acesta cum să facă acest lucru. Dar într-acolo se merge și asta ne va aduce viitorul”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023